Bundesliga-clubs met rug tegen de muur: 'Daarom ook salaris ingeleverd'

Bundesliga-clubs met rug tegen de muur: 'Daarom ook salaris ingeleverd'

Gepubliceerd: zaterdag 11 april 2020 om 23:04za 11-04-2020 om 23:04

De Bundesliga lijkt de eerste grote Europese competitie te zijn die hervat gaat worden: als de autoriteiten toestemming geven, zou de bal zelfs in mei al kunnen rollen. De clubs zijn simpelweg te afhankelijk van tv-inkomsten om het seizoen voortijdig te beëindigen, weet ook Gelson Fernandes van Eintracht Frankfurt.

De 33-jarige Zwitser en zijn ploeggenoten – onder wie Jonathan de Guzman en Bas Dost – zijn al op de hoogte gebracht door hun club. "Alleen als de tv-inkomsten binnenkomen, kunnen onze salarissen betaald worden", geeft hij toe in gesprek met de BBC. "De club was hier gewoon open in: ze vertelden ons wat er op het spel stond, voor ons als spelers én voor de club. Daardoor hebben we ook besloten om een deel van ons salaris in te leveren. Dit was noodzakelijk: anders kan de club niet overleven en raken de overige werknemers ook hun baan kwijt."

De coronacrisis heeft er in financieel opzicht flink ingehakt in de Bundesliga: aangezien clubs niet meer dan 49 procent van hun aandelen aan een investeerder mogen geven, is er doorgaans niemand die opdraait voor eventuele verliezen. De clubs zullen dus in actie moeten komen om de lucratieve tv-inkomsten op te strijken en te overleven, desnoods zonder publiek. "We moeten niet gaan denken dat we in juni gewoon weer voor vijftigduizend man kunnen spelen. Dat kan gewoon niet", beaamt Fernandes.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws