VP’s Eindrapport, de Belgen in Nederland: ‘Anderlecht-huurling blinkt uit’

VP’s Eindrapport, de Belgen in Nederland: ‘Anderlecht-huurling blinkt uit’

11-04-2020 15:45 Laatste update: 15:54
3

Ook dit seizoen etaleerde weer heel wat Belgische voetballers hun kunsten in uitheemse oorden. Voor sommigen onder hen was het gras wel degelijk groener in het buitenland, anderen hadden het dan weer een heel pak lastiger. Welke landgenoten kunnen de zomer in met een geslaagd rapport en wie moet zich opmaken voor herexamens? VoetbalPrimeur.be zorgt voor een overzicht. Vandaag: De Eredivisie!

Grootste onderscheiding 👨‍🎓

De grootste onderscheiding is weinig verassend weggelegd voor Cyriel Dessers. Wie had dat eigenlijk durven voorspellen, Dessers die op 25-jarige leeftijd de topschutterstand mee aanvoert in Nederland. Een mooi rapport is voor hem weggelegd, mogelijk verzilvert hij het met een transfer naar een topcompetitie. Die eerste cap voor Nigeria is hem alvast ook erg gegund.

Cyriel Dessers: 29 wedstrijden, 18 goals, 6 assists

Grote onderscheiding 👨‍🏫

Wie ook kan terugkijken op een beresterk seizoen is Stijn Wuytens. Maar weinig bekend in eigen land, maar leidt toch maar mooi één van de sterkste defensies in de Eredivisie. Als AZ ook nog effectief de landstitel weet te winnen, dan krijgt Wuytens op zijn 30ste mogelijk toch nog de erkenning de hij verdiend in ons land.

Stijn Wuytens: 35 wedstrijden, 1 goal, 22 clean sheets

Onderscheiding 👨‍⚖️

Ook Mike Trésor en Hannes Delcroix studeren af met onderscheiding, de twee jonkies wisten dit seizoen door te breken. Trésor was tot voor kort een nobele onbekende, zijn flitsende acties leverde hem echter al snel het statuut van uitblinker op bij Willem II. Als hij volgend seizoen een nieuwe stap weet te zetten in zijn  ontwikkeling, dan hebben we er mogelijk een nieuwe potentiële Rode Duivel bij.

Ook Delcroix kan tevreden terugblikken op zijn schooljaar. De 21-jarige verdediger wordt door Anderlecht uitgeleend aan RKC Waalwijk en doet het daar voortreffelijk. Ondanks het gebrek aan kwaliteit bij RKC, weet Delcroix zich makkelijk staande te houden in de Eredivisie. Een stap hogerop lonkt, mogelijk is die stap gewoonweg Anderlecht.

Mike Trésor: 23 wedstrijden, 9 goals, 6 assists

Hannes Delcroix: 25 wedstrijden, 1 goal, 4 clean sheets

Voldoening 👨‍💼

In de middenmoot van de klas vinden we enkele oude bekenden terug. Michael Heylen draaide een degelijk seizoen bij FC Emmen en voetbalt er op zijn niveau. Laurens De Bock verkaste dan weer in de winter op uitleenbasis naar ADO Den Haag. Een inloop periode had hij niet nodig, De Bock stond er meteen. Het coronavirus zorgde er uiteindelijk voor dat De Bock niet meer wedstrijden kon spelen.

Ook Dario Van Den Buijs kan met een gerust gemoed op vakantie. De voormalige jeugdspeler van Club Brugge speelde lang niet alles, maar wordt toch naar waarde geschat bij Heracles. De Belgische clubs houden echter de contractsituatie van de verdediger in de gaten, die loopt namelijk af deze zomer.

Michael Heylen: 20 wedstrijden, 0 goals, 4 clean sheets

Laurens De Bock: 8 wedstrijden, 0 goals, 0 assists, 3 clean sheets

Dario Van Den Buijs: 15 wedstrijden, 1 goal, 3 clean sheets

Tweede zit 🤷‍♂️

Dante Rigo, Lucas Schoofs en Adnan Ugur moeten deze zomer nog een tandje bijsteken. Rigo besloot om op uitleenbasis bij Sparta Rotterdam te gaan spelen, de bedoeling was om elke week in de basis te kunnen staan. Het liep anders, Rigo vergaarde speelminuten, een onbetwiste titularis werd hij echter niet. Hij zal uit een ander vaatje moeten tappen als hij ooit bij moederclub PSV een vaste waarde wil worden.

Lucas Schoofs zat dan weer een heel seizoen aan de bank gekluisterd bij Heracles. Ondanks het acuut gebrek aan speelminuten gelooft de club wel nog in hem, ze schotelde de 23-jarige middenvelder een contract verlening voor. Het is nu aan Schoofs om volgend seizoen te laten zien wat hij echt waard is in de Eredivisie.

Ugur mag ook nog eens herkansen. De 18-jarige spits speelde niet veel bij Fortuna Sittard, zijn leeftijd biedt echter perspectieven. Mogelijk eerst een niveautje lager proberen in Nederland, hij zou niet de eerste Belg zijn die op die manier weet door te breken.

Dante Rigo: 18 wedstrijden, 0 goals, 2 assists

Lucas Schoofs: 1 wedstrijd, 0 goals, 0 assists

Adnan Ugur: 6 wedstrijden, 0 goals, 0 assists

Gebuisd over de hele lijn

Achteraan de klas vinden we de onfortuinlijke Charly Musonda terug, hij wordt er vergezeld door doelman Jorn Brondeel en aanvaller Elton Kabangu. Musonda werd door Chelsea uitgeleend aan Vitesse, een succes werd het allesbehalve. Na een zoveelste zware blessure was het seizoen vrijwel onmiddellijk voorbij voor de creatieveling. We zullen het nooit weten of hij dit seizoen de pannen van het dak had gespeeld, maar stilaan kan kunnen we toch de vraag stellen of zijn lichaam het hoogste niveau wel aankan.

Ook Brondeel heeft er geen leuk seizoen opzitten. Vrijwel het hele seizoen moest hij vrede nemen met een rol als tweede doelman, hijzelf kan zich echter niet vinden in dat statuut. Als je jezelf dan niet omhoog kunt werken dan ben je jammerlijk genoeg gebuisd.

Tot slot is er ook nog Kabangu. Zijn rol bij Willem II was beperkt tot die van bankzitter, zelfs een invalbeurt hier en daar lukte maar moeilijk. Op zijn 22ste moet hij vooral spelen, een vertrek dringt zich op.

Charly Musonda: 3 wedstrijden, 0 goals, 0 assists

Jorn Brondeel: 1 wedstrijd, 0 clean sheets

Elton Kabangu: 4 wedstrijden, 0 goals, 0 assists