Transfergekte zal instorten: Vijf tot zes miljard minder in het systeem

Transfergekte zal instorten: "Vijf tot zes miljard minder in het systeem"

Gepubliceerd: vrijdag 10 april 2020 om 14:21vr 10-04-2020 om 14:21

De huidige stilstand in voetballand zal leiden tot een 'reset' op de transfermarkt, is de algehele verwachting van de experts. Sporteconoom Trudo Dejonghe denkt dat de transfergekte voorlopig zijn hoogtepunt heeft bereikt.

Nu de voetbalclubs tijdelijk grote inkomens mislopen, gaan ze automatisch ook veel minder uitgeven, voorspelt de hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven. "Tien jaar geleden ging er mondiaal ongeveer drie miljard om in de transfermarkt. De voorbije zomer was dat acht miljard. Dat halen we dit jaar nooit", aldus Dejonghe in gesprek met het Nederlandse Trouw. "De vijf tot zes miljard euro die minder in het systeem omgaan, vertalen zich naar lagere transferwaarden."

De grootste klappen gaan naar verwachting vallen in de Premier League, de competitie van de duizelingwekkende tv-contracten. "Dan heeft dat gevolgen voor de rest van de voetbaleconomie", voorspelt Dejonghe. "Als Manchester City of Chelsea geen geld uitgeven aan spelers, wordt dat gevoeld in de rest van de voetbalwereld, tot aan de Eredivisie."

De econoom verwacht bovendien dat veel clubs zullen besluiten tot een interne sanering. "Hebben we wel 34, 35 spelers in de selectie nodig? Hebben we die keeperstrainer of die extra fysiotherapeut wel nodig? Banen die niet essentieel zijn zullen verdwijnen, ook voor voetballers."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws