Standard boert verder achteruit: Mindere resultaten en tegenvallende transfers

Standard boert verder achteruit: "Mindere resultaten en tegenvallende transfers"

Gepubliceerd: vrijdag 10 april 2020 om 13:43vr 10-04-2020 om 13:43

De Licentiecommissie veroorzaakte een schokgolf doorheen het Belgische voetbal door Standard Luik geen licentie te geven voor komend seizoen. Naar alle waarschijnlijkheid trekken de Rouches dat wel recht voor het BAS, maar een alarmsignaal is het zeker. Sporteconoom Thomas Peeters weet waar het schoentje knelt.

Allereerst maakt Peeters een stand van zaken op bij Het Laatste Nieuws. "In de laatste jaarrekening lijdt Standard acht miljoen euro verlies en lopen de loonkosten op tot 34,5 miljoen euro - vrij stevig voor een Belgische ploeg", is de sporteconoom streng.

Waar ligt dat aan? "Mindere resultaten en tegenvallende transfers zijn een deel van de uitleg", aldus Peeters. "Maar de vaste inkomsten uit tv-geld, sponsors en tickets dekken bij Standard niet de operationele kosten."

Fout model
Vooral de financiële strategie van Standard ligt dus aan de basis van de huidige malaise. Het model van de Luikenaars steunt vooral op Europese successen of lucratieve uitgaande transfers. "Maar de concurrentie is groot in België. En de transfermarkt is een gokkantoor", waarschuwt Peeters nog.

Overigens moet er een kanttekening geplaatst worden bij de rode cijfers van de Rouches. In het vorige boekjaar nam Standard immers nog niet de transfersommen van Razvan Marin (Ajax) en Moussa Djénépo (Southampton FC) op. Zij verlieten Luik voor in totaal zo'n dertig miljoen euro.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Zie jij Standard de volgende jaren terugvallen op sportief vlak?

(196 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws