Makelaar viseert profclubs: Dan moeten spelers hun contract kunnen verbreken

Makelaar viseert profclubs: "Dan moeten spelers hun contract kunnen verbreken"

10-04-2020 08:15 Laatste update: 08:16
5

Verschillende profclubs riepen al de tijdelijke werkloosheid in voor hun personeel, maar ook voor de spelers. Volgens spelersmakelaar en jurist Stijn Francis wordt het contract op die manier niet gerespecteerd, zo vertelt hij in Het Laatste Nieuws.

Eerst en  vooral heeft Francis begrip voor de financiële zorgen bij vele clubs. "Maar toch zit er een fout in die argumentatie. Voetballers hebben andere rechten dan gewone werknemers. Die hebben veel meer flexibiliteit om van werkgever te veranderen. Een voetballer niet. De reden waarom zij vaak goed betaald worden, heeft te maken met hun marktwaarde."

 "Maar als de clubs dan zelf beginnen te morrelen aan de salarissen, ondermijnen ze dat hele systeem. Waarom zou een speler dan nog gebonden zijn aan zijn contract? Als je het loon van een voetballer vermindert, zou de speler de overeenkomst moeten kunnen verbreken."

"De clubs willen alles in één keer. Én een transfersom, én minder loon moeten betalen, én alle bedrijfswinst voor zich houden zonder naar de spelers te kijken. Maar dat kan niet. Dan heb je een vierkante cirkel, en dat bestaat niet", besluit Francis.