Opvallend: ‘Minste aantal penalty’s gefloten op Belgische velden sinds 2014’

Opvallend: ‘Minste aantal penalty’s gefloten op Belgische velden sinds 2014’

Gepubliceerd: donderdag 9 april 2020 om 18:00do 09-04-2020 om 18:00

Dit seizoen wezen refs minder vaak naar de strafschopstip dan vorige seizoenen. Zo vielen er slechts 71 penalty’s op 29 speeldag Jupiler Pro League-voetbal.

In totaal werden er dit seizoen 232 partijen afgewerkt in de hoogste klasse. Dat komt dus neer op 1 strafschop om de 3,27 wedstrijden, of in 30,6% van de matchen. Zo berekende Sport/Voetbalmagazine. Davy De Fauw (Zulte Waregem) is de koning van de strafschoppen met 6 op 6.

Vorig seizoen lag het percentage met 34,6 bijzonder hoog. De reden die toen het vaakst naar voor werd geschoven, was de invoering van de VAR. Ook op het WK van 2018 in Rusland, toen de VAR haar intrede maakte op een groot internationaal toernooi, viel het hoge aantal strafschoppen op.

Maar dit seizoen bleef die toestroom aan penalty’s dus uit. Meer nog, er vielen gemiddeld het minste aantal elfmeters sinds het seizoen ’13-’14. Een mogelijke verklaring voor dit lage aantal kan zijn dat spelers ondertussen vertrouwd zijn met de VAR en zich dus niet meer zo vaak laten betrappen op een foutje 'die de ref toch niet kan zien'.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws