Sporteconoom is duidelijk: 'Die zes clubs mogen geen licentie krijgen'

Sporteconoom is duidelijk: 'Die zes clubs mogen geen licentie krijgen'

Gepubliceerd: donderdag 9 april 2020 om 14:15do 09-04-2020 om 14:15

Laatste update: donderdag 9 april 2020 om 14:26do 09-04-2020 om 14:26

De licentiecomissie heeft een slagveld aangericht in 1A en vooral 1B. In de tweede afdeling zijn vier van de acht clubs (voorlopig?) uitgeschakeld. Sporteconoom Trudo Dejonghe kan maar één conclusie trekken: er zijn te veel profclubs in België, geeft hij aan bij Sporza.

"Eigenlijk zijn er al twintig jaar te veel professionele voetbalclubs in België", vertelt Dejonghe bij Sporza. "Dit zat er al jaren aan te komen. Maar ze hebben de voorbije jaren telkens een deliberatie gedaan om bepaalde teams dan toch toe te laten. Door de coronacrisis is de toekomst van een aantal clubs niet meer gevrijwaard. Clubs zijn op zoek naar een investeerder, maar die is weigerachtig."

De bom gaat nu eindelijk ontploffen. "Wat er nu gebeurt in het Belgische voetbal is een beetje een economische uitzuivering. De clubs in 1A hebben die uit 1B een beetje doodgeknepen. Er zijn acht ploegen in 1B en daarvan mag er elk seizoen maar één promoveren. Ik ben er altijd voorstander van geweest dat er elk seizoen drie clubs uit 1B stijgen naar 1A. Nu strijden alle 1B teams voor die ene plaats om over te kunnen gaan, waardoor alle teams zotte financiële zaken doen."

Dejonghe denkt dat alleen Standard zich gaat redden. 'Ik denk en hoop dat Standard een licentie zal krijgen. Voor alle andere clubs vrees ik een beetje. Zelfs al krijgen ze een licentie, wat is hun levensvatbaarheid op lange termijn? Lokeren, Lommel, Moeskroen, KV Oostende, Roeselare en Virton hebben geld uitgegeven dat ze nog niet hebben. Die komen nu in financiële problemen. Ik hoop dat ze die clubs niet delibereren, dan blijven er nog achttien profclubs over in België."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Moeten we krimpen naar 18 profclubs?

(819 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws