Einde van 1B in zicht? 'Financieel een kerkhof en sportief een kermiscompetitie'

Einde van 1B in zicht? 'Financieel een kerkhof en sportief een kermiscompetitie'

Gepubliceerd: donderdag 9 april 2020 om 13:45do 09-04-2020 om 13:45

Laatste update: donderdag 9 april 2020 om 13:48do 09-04-2020 om 13:48

Wordt 1B na dit seizoen afgevoerd? Het zou zomaar kunnen. Met Sporting Lokeren, KSV Roeselare, Lommel SK en Excelsior Virton kregen maar liefst de helft van de club geen licentie in eerste aanleg. Volgens Ludo Vandewalle is het stilaan tijd om het 1B-format af te schaffen.

De Proximus League wordt vaak een financieel kerkhof genoemd, wat nu ook bevestigd wordt. 'Een faillissement is het gevolg, tot er een andere investeerder in die 1B-club een middel ziet om buitenlandse spelers hier goedkoop te stallen om ze voor veel geld door te verkopen. De bodem afschrapen. Het is het lot van elke club die in 1B, het kerkhof van het Belgisch profvoetbal, verzeild raakt', aldus Vandewalle in Het Nieuwsblad.

Al was ook puur sportief 1B geen meerwaarde volgens de chef voetbal. '1B werd bij het begin in 2016 voorgesteld als een koe met gouden hoorns. Het is een kreupel kalf gebleken. Het niveau lag hoger dan in de ter ziele gegane tweede klasse, maar het publiek smaakte het niet. De clubs evenmin. Bestuurders, trainers, spelers en pers noemden het een kermiscompetitie. Het format met vier wedstrijden tegen dezelfde tegenstander was onnozel.'

Werkgroep beslist
'Het experiment met 1B was het proberen waard. Maar nu moet het doek vallen. Het is een sportief gedrocht dat voor financiële bloedbaden zorgt. De werkgroep van de Pro League die bezig is met het hertekenen van 1A voor volgend seizoen kan met al die niet toegekende op 15 april met niets op de proppen komen', rekent Vandewalle op de Pro League nu.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Moet 1B afgeschaft worden?

(555 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws