Kaartenpakkers in JPL: 'De brave en vuile clubs/spelers van afgelopen seizoen'

Kaartenpakkers in JPL: 'De brave en vuile clubs/spelers van afgelopen seizoen'

07-04-2020 09:45 Laatste update: 17:00
13

Welke spelers pakken de meeste kaarten en welke clubs worden gezien als de ‘vuilste’ van afgelopen seizoen. Op basis van enkele statistieken maakt VoetbalPrimeur.be een afweging van afgelopen seizoen.

'Braafste clubs'
De datawebsite Transfermarkt heeft een Fair Play-klassement opgesteld. Daarin prijkt in het seizoen 19/20 KRC Genk bovenaan. De Limburgers pakten dit seizoen 37 gele kaarten en geen één rode. Opvallend is dat KRC Genk ook vorig seizoen de fairste ploeg was. KV Oostende (40 gele en 1 rode) en RSC Anderlecht (40 gele en 3 rode) volgen en pakken respectievelijk zilver en brons.

Leider Club Brugge (45 gele en 1 rode) en Charleroi (43 gele en 2 rode) staan op plek vier en vijf. Opvallend is dat Marco Ilaimaharitra 12 van de 43 gele kaarten voor zijn rekening nam namens de Carolo’s afgelopen seizoen. Verder zien we KAA Gent (45 gele en 3 rode) op plek 7, Standard (34 gele en 6 rode) op plek 9 en Antwerp (55 gele en 2 rode) op plek 11.

'Vuilste clubs'
Zo komen we aan de onderste regionen van het Fair Play-klassement en komen we KAS Eupen tegen. De Panda’s worden statistisch gezien als de ‘vuilste club’ met maar liefst 68 gele en 4 rode kaarten. STVV (57 gele en 4 rode) en KV Mechelen (52 gele en 3 rode) staan 15e en 16e. Ter vergelijking: Vorig seizoen was Antwerp de ‘vuilste ploeg’ met 86 gele kaarten en twee rode. Dit seizoen zijn er natuurlijk wel minder wedstrijden gespeeld.

'Vuilste spelers'
Als we kijken naar de statistieken van de spelers is de Spaanse verdediger Jordi Amat van Eupen dé kaartenpakker van dienst in de Jupiler Pro League. In 24 wedstrijden nam hij acht gele en twee rode voor zijn rekening. Vadis Odjidja van KAA Gent (5 gele en 2 rode) en Marco Ilaimaharitra van Sporting Charleroi (9 gele en 1 rode) vervolledigen de top drie.

Vorig seizoen stond Ilaimaharitra op nummer één met 9 gele en 1 rode kaart. Transfermarkt heeft ook een rubriek met eeuwige kaartenpakkers en daar staat Peter Delorge (STVV) bovenaan met 91 gele en 5 rode kaarten in 334 wedstrijden. Mahamoudou Kéré (Charleroi) staat op nummer twee met 56 gele en 11 rode kaarten in 298 wedstrijden en Alexandre Teklak (Charleroi, Moeskroen en La Louviere) telt 63 gele en 8 rode kaarten in 337 wedstrijden.