VP’s Eindrapport, de Belgen in Duitsland: ‘Die mag op zoek naar nieuwe leerschool'

VP’s Eindrapport, de Belgen in Duitsland: ‘Die mag op zoek naar nieuwe leerschool'

Gepubliceerd: maandag 6 april 2020 om 15:30ma 06-04-2020 om 15:30

Laatste update: maandag 6 april 2020 om 18:44ma 06-04-2020 om 18:44

Ook dit seizoen etaleerde weer heel wat Belgische voetballers hun kunsten in uitheemse oorden. Voor sommigen onder hen was het gras wel degelijk groener in het buitenland, anderen hadden het dan weer een heel pak lastiger. Welke landgenoten kunnen de zomer in met een geslaagd rapport en wie moet zich opmaken voor herexamens? VoetbalPrimeur.be zorgt voor een overzicht. Vandaag: De Bundesliga!

Grootste onderscheiding 👨‍🎓

De twee primussen van de klas verdienen allebei hun brood bij Borussia Dortmund. Zowel Axel Witsel als Thorgan Hazard kunnen terugblikken op een uitstekend seizoen in de Bundesliga. Witsel regelt het verkeer op het middenveld alsof het hem geen enkele moeite kost, oerdegelijk en niet te betrappen op een foutje. Het blijft toch jammer voor de voetballiefhebber dat hij een groot deel van zijn carrière in minder hoogstaande competities heeft gespeeld, zeker als je ziet hoe moeiteloos hij het niveau aan de Duitse top aankan.

In het aanvallende compartiment rekent de nummer twee in Duitsland op het broertje van. Thorgan maakte ondertussen zelf naam en verteerde de overstap van het ene Borussia naar het andere zonder al te veel problemen. Ondanks moordende concurrentie in de aanval, slaagde Hazard er toch in een basisplaats af te dwingen. Vijf doelpunten en elf assists zijn het resultaat.

Axel Witsel: 32 wedstrijden, 4 goals, 4 assists

Thorgan Hazard: 34 wedstrijden, 5 goals, 11 assists

Grote onderscheiding 👨‍🏫

Sebastiaan Bornauw was een nieuwe leerling in het Duits-Belgische klasje, dat weerhield hem echter niet om meteen naam te maken. De 21-jarige Wemellaar groeide uit tot één van de meest talentvolle verdedigers in de Bundesliga en kan na één seizoen al rekenen op de interesse van Duitse (sub-)toppers. Van die interesse wil zijn club, FC Köln, echter helemaal niets weten. FC Köln wil Bornauw een verbeterd contract voorschotelen en biedt hem de mogelijkheid om aanvoerder te worden. Dat kan al tellen als erkenning voor geleverde diensten.

Sebastiaan Bornauw: 22 wedstrijden, 5 goals, 5 clean sheets

Onderscheiding 👨‍⚖️

Een andere nieuwkomer in het klasje was Dedryck Boyata. De 29-jarige verdediger liet na 135 wedstrijden het Schotse Celtic achter zich en koos voor het ambitieuze Hertha Berlijn. Boyata groeide al snel uit tot een onmisbare pion in de Berlijnse verdediging en kan zijn kwaliteiten eindelijk tentoonstellen in een topcompetitie. Weinigen hadden verwacht dat hij de overstap zo makkelijk zou verteren, een welverdiende onderscheiding is op zijn plaats. 

Bij vragen kunnen de nieuwkomers van de klas altijd terecht bij Koen Casteels. De doelman voetbalt al jaren in Duitsland en mag ook ditmaal met een onderscheiding naar huis. Casteels is de nummer één bij Wolfsburg en droeg de laatste wedstrijden zelfs de kapiteinsband. Een mooie prestatie bij de nummer zeven in Duitsland. Niet vergeten, Casteels is nog steeds maar 27 jaar oud, zijn beste jaren liggen in principe dus nog in het verschiet.

Dedryck Boyata: 21 wedstrijden, 3 goals, 5 clean sheets

Koen Casteels: 22 wedstrijden, 6 clean sheets

Voldoening 👨‍💼

Benito Raman moet deze zomer niet wakker liggen van een herexamen, de aanvaller is geslaagd in zijn debuutseizoen bij Schalke 04. Na een wat moeilijkere start ontplofte Raman met onder meer vier doelpunten op rij tussen november en december. Jammer genoeg kon Raman die lijn geen heel seizoen doortrekken. Na de winterbreak stokte het goede voetbal van Schalke, en viel de doelpuntenproductie van Raman stil. Volgend jaar krijgt Raman echter een nieuwe kans om zich kandidaat te stellen voor een EK-selectie, dat hij bij de kanshebbers hoort is eigenlijk al knap op zich.

Ook Dodi Lukebakio hoopt stiekem op een selectie bij de Rode Duivels in 2021. Als hij erbij wil zijn zal hij vooral meer consistentie aan de dag moeten leggen bij Hertha Berlijn. Lukebakio speelt veel en is vaak beslissend, toch heeft hij nog té veel mindere momenten om aanspraak te maken op een onderscheiding. Desalniettemin is het vaak genieten geblazen als Lukebakio zijn slangachtige trukendoos bovenhaalt, een wissel op de toekomst is het zeker en vast.

Benito Raman: 21 wedstrijden, 7 goals, 4 assists

Dodi Lukebakio: 25 wedstrijden, 6 goals, 6 assists

Tweede zit 🤷‍♂️

Birger Verstraete kende niet het seizoen waarop hij had gehoopt bij FC Köln. Begonnen als basisspeler, maar dan gooide een vervelende blessure roet in het eten. Zijn beste vorm wist hij nadien niet meer te pakken te krijgen en Verstraete verdween uiteindelijk volledig uit beeld. Volgend seizoen krijgt hij echter weer een nieuwe kans, hopelijk voor hem in een seizoen zonder blessures.

Birger Verstraete: 10 wedstrijden, 0 goals, 1 assist

Gebuisd over de hele lijn

Ismail Azzaoui kan best opzoek naar een andere leerschool, de Bundesliga lijkt voorlopig te hoog gegrepen voor de 22-jarige aanvaller. Onder contract bij Wolfsburg, maar dit seizoen geen wedstrijd mogen spelen bij de hoofdmacht. Op zijn leeftijd kiest hij beter voor speelminuten, misschien biedt een inheems avontuur in de Jupiler Pro league wel een oplossing?

Ismail Azzaoui: 0 wedstrijden, 0 goals, 0 assists

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Naar welke Belg kijk jij het meeste uit volgend seizoen?

Witsel
12%
T. Hazard
26%
Bornauw
25%
Boyata
1%
Casteels
4%
Lukebakio
12%
Raman
16%
Verstraete
1%
Azzaoui
2%
(204 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws