'FIFA wil voetbal ná 30 juni, transfers opgeschoven en contracten verlengd'

'FIFA wil voetbal ná 30 juni, transfers opgeschoven en contracten verlengd'

Gepubliceerd: woensdag 1 april 2020 om 09:29wo 01-04-2020 om 09:29

Laatste update: woensdag 1 april 2020 om 09:33wo 01-04-2020 om 09:33

De FIFA heeft concrete plannen om het voetbalseizoen na 30 juni af te kunnen ronden, dus ook de Jupiler Pro League. Het Algemeen Dagblad heeft een concept-document van de wereldvoetbalbond ingezien met adviezen voor de UEFA, de nationale bonden en de clubs.

Als gevolg van een verlengd voetbalseizoen moeten de transferperiode en de ingangs- en einddatum van spelerscontracten verschoven worden. De FIFA wil daar 'kaders voor scheppen'. "Gezien de massale wens van ­nationale bonden om hun nationale competities uit te spelen, is het zeer aannemelijk dat dit zal gebeuren na de geplande eind­datum van het seizoen", schrijft de FIFA in het document dat deze krant inzag. "Dat heeft op een aantal terreinen gevolgen."

Voetbal in juni en juli
Aanvankelijk gaf de UEFA 30 juni op als deadline voor nationale competities omdat op 1 juli transfers officieel worden en contracten aflopen, maar die datum lijkt voor veel competities onhaalbaar. De beslissing om deze datum te verleggen ligt voornamelijk bij de FIFA vanwege de contractsituatie van spelers. Dat zou dan ook gelden voor onze eigenste Jupiler Pro League.

De FIFA stelt in het document dat door de Nederlandse krant is ingezien dat contracten die aflopen op 30 juni verlengd zullen worden naar een nog te bepalen nieuwe einddatum. Het salaris zou tot die einddatum worden doorbetaald. Dat heeft ook gevolgen voor transfers. Mogelijk wordt dus ook de transferperiode aangepast.

Minder loon
Ook zegt de FIFA dat overheden, bonden en clubs mogen besluiten tot het inkorten van salarissen als dit nodig is voor de financiële situatie van een club. Woensdagmiddag vergaderen de 55 bij de UEFA aangesloten nationale bonden over alle plannen die op tafel liggen. Het conceptplan van de FIFA zal, doordat er veel besluitvorming bij de wereldvoetbalbond ligt, zwaar wegen in die vergadering.

De Pro League zit donderdag samen om het verdere verloop van de competitie te bespreken. Wellicht hangt hun beslissing af van die van de FIFA en/of UEFA.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws