Vaessen ziet competitie met 20 niet zitten: Dat zou doodzonde zijn

Vaessen ziet competitie met 20 niet zitten: "Dat zou doodzonde zijn"

Gepubliceerd: dinsdag 31 maart 2020 om 11:20di 31-03-2020 om 11:20

Laatste update: dinsdag 31 maart 2020 om 15:55di 31-03-2020 om 15:55

Jos Vaessen is niet tevreden met de gang van zaken na de tijdelijke stopzetting van de competitie. De ex-voorzitter van KRC Genk zag hoe enkele clubleiders eraan dachten om de competitie nu al definitief stop te zetten en de stand te behouden. Ook het voorstel om met twintig ploegen te spelen, zint hem niet.

Vaessen gaf al aan dat hij het niet kunnen vond dat Club Brugge zomaar tot kampioen werd gekroond. Ook een competitie met twintig ploegen ziet de ex-voorzitter van KRC Genk niet zitten. "Een competitie met twintig clubs zou absoluut een slechte beslissing zijn", vertelt hij in Het Nieuwsblad.

"In mijn periode als voorzitter van KRC Genk (2001-2006, nvdr.) was de G5 unaniem over een competitie met veertien eersteklassers. Cijfers staafden dat veertien clubs leefbaar waren, rekening houdend met de marketingmogelijkheden. We hebben dat gevecht destijds maar half gewonnen en zijn van achttien naar zestien ploegen gegaan", klinkt het.

Een terugkeer naar twintig clubs ziet hij dus niet zitten. "Als we nu toch weer voor twintig clubs zouden kiezen, levert dat gegarandeerd een zwakkere competitie op, want de ploegen die erbij zullen komen, zijn niet de sterkste. We moeten een kat een kat noemen. Wie zit er in de tweede seizoenshelft nog te wachten op een match tussen nummer vijftien en zeventien in de rangschikking? Niemand", klinkt het.

Play-Offs
Voor Vaessen is het dus duidelijk. Een competitie met minder clubs, liefst ook nog met Play-Offs. Daar blijft hij een grote voorstander van. "Omwille van de Play-Offs hebben we nu een uitzonderlijk aantrekkelijk tv-contract. Schaffen we die af en gaan we naar een reguliere competitie met twintig, dan zullen de rechtenhouders daar minder centen voor willen neertellen", aldus Vaessen.

"Dat zou doodzonde zijn, want nu is ons tv-contract zelfs meer waard dan dat van Nederland. Dus zie ik voor België maar twee mogelijke oplossingen. Eén: een competitie met veertien clubs. Twee: een BeNeLiga", geeft Vaessen aan. 

Hij ziet voordelen in beide opties. "Optie één, veertien clubs met Play-Offs zorgt voor spanning van de eerste tot de laatste speeldag. Het programma zou ook minder belastend zijn omdat er minder matchen gespeeld moeten worden. Optie twee, de BeNeLiga zou een gigantische stap vooruit zijn voor het niveau van ons voetbal. PSV was twintig jaar geleden al voorstander, Ajax liep warm maar niet heet, Feyenoord was tegen. Intussen merk ik dat de Nederlandse clubs enthousiaster worden. Dat is hoopvol", besluit Vaessen.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws