Einde van de Play-Offs in zicht? Een overzicht van hoe het nu verder moet

Einde van de Play-Offs in zicht? Een overzicht van hoe het nu verder moet

Gepubliceerd: dinsdag 31 maart 2020 om 11:30di 31-03-2020 om 11:30

De coronacrisis heeft het Belgisch en buitenlands voetbal in een stevige houdgreep. Het is ook al snel gebleken dat uit deze crisis niet alleen maar winnaars gaan komen. Enkele ploegen moeten zich neerleggen bij de uiteindelijke beslissing van de Pro League. Hoe moet dit nu verder? Het Nieuwsblad schept duidelijkheid.

Het eerste kamp is alvast verdeeld. Zeventien van de 24 profclubs willen dat de competitie nu eindigt. Deze clubs hebben niets meer te winnen dit seizoen, behalve Club Brugge, maar zij hopen dan weer dat de titel automatisch naar hun gaat. Zes van de overige zeven clubs strijden momenteel nog voor een plaats in Europa en willen dat de competitie alsnog hervat wordt, alleen Eupen maakt hier geen kans meer op. Zij willen hun trainingen hervatten, zoals ze in de Bundesliga willen doen.

Waarom verder voetballen?
Peter Croonen, Genk- en Pro Leaguevoorzitter denkt dat tv-houders geld gaan terugvragen, De CEO van de Pro League ontkent dit. Marc Coucke hoopt op zijn beurt dat het voetbalseizoen tot 31 juli verschuift waardoor er de mogelijkheid is om Play-Offs te spelen. Zo kunnen ze mogelijk nog strijden voor een plaats in Europa. Al moeten ze zich dan eerst plaatsen voor Play-Off 1.

Hoe liggen de kaarten nu?
Op dit moment lijkt het onmogelijk om de competitie dit seizoen nog te hervatten. De contracten van de spelers lopen op 30 juni af, er zou dan speler per speler onderhandeld moeten worden over een verlenging van het contract. Als de competitie wordt uitgespeeld in juli kunnen we midden september volgend seizoen pas hervatten terwijl op 11 juni het EK 2021 begint. Naast deze voetbalaspecten weten we niet hoe dit virus gaat evolueren en wanneer we kunnen voetballen.

Om de competitieformule te wijzigen moet meer dan tachtig procent van de clubs voor het voorstel zijn. Donderdag volgt er een eerste stemming en voorlopig zitten de voorstanders van het stopzetten van de competitie aan zestig procent. Dit komt omdat elke club uit de G5 drie stemmen krijgt.

De Europese tickets en 2020-2021
Het volgende debat gaat over de Europese tickets. De ploegen in Play-Off 1 staan dicht op elkaar en zullen het niet met elkaar eens geraken over de verdeling. Antwerp staat op dit moment op twee punten van de Champions Leaguekwalificatie en gaat deze positie zeker niet willen afgeven. In het meeste extreme geval schrap de UEFA enkele voorrondes zodat er minder tickets te verdelen zijn.  

Tot slot staat de competitieformule van volgend seizoen op het programma. Als de competitie niet wordt hervat, kan niemand degraderen of promoveren. Een competitie met achttien ploegen lijkt dus aangewezen. Dit zou dan, het einde van de Play-Offs betekenen. Men zou dan op deze competitieformule terugvallen voor de volgende jaren. Aangezien dat de rechtenhouder van de tv-rechten, Eleven Sports, hier geen bezwaar op heeft lijkt dit de meest aangewezen oplossing.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Hoe moet het verder met de Belgische competitie?

(195 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws