Coronacrisis beukt in op transferwaarde: 'Spelers 28% minder waard'

Coronacrisis beukt in op transferwaarde: 'Spelers 28% minder waard'

Gepubliceerd: maandag 30 maart 2020 om 17:24ma 30-03-2020 om 17:24

Het Franse onderzoeksbureau CIES Football Observatory heeft de marktwaarde van alle spelers uit de vijf grootste competities berekend. Met het huidige gegeven dat er wellicht niet meer veel gevoetbald zal worden tot eind juni, komt dat neer op een gemiddelde daling van 28 procent per speler.

CIES hield rekening met verschillende parameters om aan de transferwaarde per speler te komen. Zo is die waarde afhankelijk van iemands leeftijd, contractduur en recente prestaties. Het grootste relatieve verlies zag CIES bij "oudere spelers die nog maar een korte contractduur hebben en die dit seizoen minder wedstrijden speelden dan het vorige".

Als voorbeeld halen de onderzoekers Manchester United-middenvelder Paul Pogba aan. De transferwaarde van de Fransman zal de komende maanden dalen van 65 miljoen euro naar 35 miljoen. Het team met de grootste absolute verliezen is Manchester City, dat zijn spelers 412 miljoen (30,3 procent) minder waard ziet worden. Ook voor Barcelona (366 miljoen euro, 31,3 procent), Real Madrid (350 miljoen euro, 31,8 procent) en Liverpool (353 miljoen euro, 25,1 procent) wacht een financiële kater. 

Veel verlies
De slechtste leerling van de klas is Ligue 1-club Marseille, waar alle spelers gecombineerd 38 procent (97 miljoen euro) minder waard zullen zijn eind juni, in vergelijking met hun transferwaarde drie weken geleden. Marseille stond in de competitie nochtans knap tweede achter Paris Saint-Germain. Inter Milaan moet maar liefst 35,7 procent (276 miljoen euro) inboeten. Hellas Verona vervolledigt de top drie met een verliest van 34,3 procent (23 miljoen euro).

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws