Kleine clubs vragen snelle beslissing en einde van de competitie in brief

Kleine clubs vragen snelle beslissing en einde van de competitie in brief

Gepubliceerd: vrijdag 27 maart 2020 om 16:29vr 27-03-2020 om 16:29

Laatste update: vrijdag 27 maart 2020 om 16:42vr 27-03-2020 om 16:42

Als het van de kleinere clubs afhangt, komt er vandaag nog een beslissing over het vervolg van de competitie. Het merendeel van de K11 en de 1B-clubs willen zo snel mogelijk een beslissing over het verdere verloop van de competitie.

Zij stuurden vrijdag een open brief naar de Raad van Bestuur van de Pro League. Daarin eisen de clubs dat er verantwoordelijkheid wordt genomen en de competitie wordt stopgezet.

Het Laatste Nieuws kon de lange brief bemachtigen, waarin een duidelijke boodschap stond naar de Pro League. Heel wat kleinere clubs willen dat het seizoen nu al wordt stopgezet, zoals bij het amateurvoetbal vrijdag werd gedaan.

Focus op gezondheid, niet sport
'Sport heeft een enorme sociale rol en voetbal heeft, als grootste sport, een voorbeeldrol te spelen. Vele belangrijke beslissingen zijn reeds genomen in de sportwereld. Het EK, de Olympische Spelen, grote wielerwedstrijden, Roland Garros… Het zijn slechts een paar evenementen die geannuleerd of uitgesteld zijn. Vandaag ligt de sociale focus niet op professioneel voetbal', klinkt het.

'Men praat niet over 4-4-2, 4-3-3, VAR of buitenspel, wel over corona. Het heeft een impact op de wereld zoals we die kenden. Voor we kunnen denken over een herstart van professioneel voetbal moet de overheid eerste andere grote stappen nemen. Professor Van Ranst zei deze week dat we ons normale leven pas weer in stappen zullen kunnen hernemen. Grote evenementen toelaten, zoals het voetbal, is wellicht één van de laatste stappen die de autoriteiten zullen nemen', aldus de kleinere clubs.

Voor hen is het ook onmogelijk om normaal te trainen en werken in zulke omstandigheden. Daarnaast stelt men zich ook vragen over de contractsituaties van bepaalde spelers. Zo hebben enkele spelers een aflopend contract op 30 juni. Daarnaast zijn er verschillende buitenlandse spelers die graag willen terugkeren naar hun thuisland, maar dat momenteel niet kunnen doen. 'Als we te lang wachten, kunnen de spelers vastzitten in België en zullen ze hun geliefden maanden niet zien.'

Snelle beslissing
Het einde van het seizoen is voor de clubs dan ook de beste beslissing. 'Beste voorzitter, beste leden van de Raad van Bestuur, in uw communicatie na de meeting op woensdag lieten jullie verstaan dat het nog niet het goeie moment is om een beslissing te nemen. Maar eerlijk, wij clubs denken dat het het moment is voor het voetbal om leiderschap te tonen en dus zo snel mogelijk te beslissen.'

'U vertegenwoordigt de Algemene Vergadering, alle 24 profclubs, grote en kleinere, om zo te beslissen in het belang van het Belgisch voetbal. We rekenen op u om die verantwoordelijkheid te nemen. Anders zien we ons genoodzaakt om een buitengewone Algemene Vergadering samen te roepen om de nodige beslissingen te nemen voor het Belgische voetbal en voor de gezondheid van de bevolking.'

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws