Eén Belgische voetballer speelt gewoon door: Dat maakt me toch bang

Eén Belgische voetballer speelt gewoon door: "Dat maakt me toch bang"

24-03-2020 10:00 Laatste update: 10:04

In de meeste Europese landen zijn de competities inmiddels stilgelegd, maar Wit-Rusland gaat vrolijk door. Er wordt zelfs mét publiek gespeeld. De Belgische middenvelder Danilo (30) moet dus gewoon doorspelen, met alle risico's die daarbij gepaard gaan.

Danilo kreeg zijn opleiding bij Standard, maar brak er nooit door. Sinds februari 2019 is hij actief in Wit-Rusland, bij Dinamo Minsk. Hij is daardoor de enige Belg die in volle coronacrisis wél nog moet spelen.

"De Russische televisie heeft zelfs onze rechten gekocht, want bij hen ligt alles stil. Ze moeten zich nu bezighouden", aldus Danilo bij La Dernière Heure. "Het is hier heel anders dan in andere landen. We doen hier door alsof er niets aan de hand is. Ze zeggen dat alles rustig is en dat er geen problemen zijn, maar we weten niet war er zou kunnen gebeuren. Dat maakt me toch een beetje bang."

In Wit-Rusland worden er weinig voorzorgen genomen tegen het virus. "We trainen zoals normaal en spelen mét supporters. Alles verloopt zoals altijd. Op straat zie je wel af en toe mensen met maskers en de internationale school van Minsk is nu gesloten omdat er een besmetting was. Maar voor de rest is alles hier gewoon open."

In een lachwekkende boodschap raadde president Lukashenko de bevolking aan om... naar de sauna te gaan en veel vodka te drinken tegen het virus. "We lachen ermee, maar het is toch ook angstaanjagend dat hij het zo aanpakt. De president zegt dat zodat de mensen rustig blijven, maar dat lukt niet echt. Ik ben hier met mijn vrouw en twee kinderen en de ziekenhuizen zijn hier niet zoals in België", aldus een duidelijk bezorgde Danilo.