Stevige kritiek op ingreep Anderlecht: Meer solidariteit is op zijn plaats

Stevige kritiek op ingreep Anderlecht: "Meer solidariteit is op zijn plaats"

24-03-2020 09:07
21

Bij RSC Anderlecht heeft men besloten om de werknemers van de club op technische werkloosheid te zetten, waardoor zij een deel van hun loon mislopen. Een beslissing die heel wat kritiek oplevert.

Zo vindt arbeidseconoom Stijn Baert die ingreep helemaal niet solidair. "Terwijl de gewone werknemers de dupe zijn, blijven het bestuur en de spelers meer gespaard", vertelt hij in Het Laatste Nieuws.

"De gewone werknemers, die lang niet zo veel zullen verdienen als de voetballers en bestuursleden, worden op de sociale zekerheid gezet. Terwijl de voetballers en de directie doorbetaald worden. Ook in coronatijden dragen de sterkste schouders de minste lasten. Typisch voetbal."

Volgens Anderlecht zouden het bestuur en de spelers wel een 'aanzienlijke inspanning' doen. "Een klassieke truc die ook in de politiek gebruikt wordt bij dergelijke crisissen. In de praktijk betekent dat dan misschien een toegift van 5 à 10 procent", vertelt Baert. De spelers zouden uiteindelijk wel één maandloon afstaan. Zo'n 8,33 procent van hun jaarloon. "Terwijl de gewone werknemers terugvallen op 70 procent van hun basisloon, met nog eens aftrek van bedrijfsvoorheffing", aldus Baert.

Solidariteit
De arbeidseconoom viseert echter niet enkel Anderlecht. "Ik snap wel dat de clubs hun spelers niet zomaar technisch werkloos kunnen zetten. Voetballers vertegenwoordigen het kapitaal van een voetbalploeg. Ik begrijp dat de clubs daar omzichtig mee moeten omspringen. Maar in deze moeilijke tijden is méér solidariteit wel op zijn plaats."

Baert vindt dat het signaal ook vanuit de spelers zelf moet komen, door hun loon door te spelen naar de werknemers. "In het buitenland gebeurt dat al bij bepaalde clubs. Misschien moet een delegatie van spelers en clubs eens de koppen bij elkaar steken om te zien wat ze kunnen doen. Want het signaal dat er nu vanuit het voetbal komt, is alweer hetzelfde: pakken wat er te pakken valt. Dat is zonde."