“Het heeft te lang geduurd voor de sportwereld maatregelen nam”

“Het heeft te lang geduurd voor de sportwereld maatregelen nam”

23-03-2020 20:15
8

De hele sportwereld staat stil door het coronavirus. Dat betekent ook dat er geen voetbal is. Hoofdredacteur Jacques Sys van Sport/Voetbalmagazine laat zijn licht schijnen over de situatie.

Het is een bizarre situatie momenteel. “Een onuitgegeven situatie is het wel, een (sport)wereld die vrijwel helemaal tot stilstand is gekomen. Voor u, voor ons, voor iedereen. De snelheid waarmee het coronavirus door de wereld raast, maakte geen andere oplossing mogelijk. Als je moet kiezen tussen de sport en het maatschappelijk belang is die keuze snel gemaakt. Discussies over economische schade zijn dan niet meer dan een voetnoot.”

Volgens Sys duurde het te lang voor er maatregelen werden genomen. “Te lang heeft het in de sportwereld geduurd vooraleer het tot uniforme beslissingen kwam. Vorige week nog speelde Liverpool voor 55.000 toeschouwers tegen Atlético Madrid en werkte Paris Saint- Germain in een ijzingwekkend decor zijn wedstrijd af tegen Borussia Dortmund.”

“Consequentie was hier ver te zoeken”, gaat Sys verder. “Niets dat het voetbal zo verkracht als wedstrijden in een leeg stadion. Het is een surrealistisch gebeuren. De kilte is hallucinant, het gebrek aan beleving schrijnend. Topsport heeft een publiek nodig. Anders is er geen vuur en geen passie. De maatregel die nu werd genomen om na het ontploffen van het coronavirus alle wedstrijden uit te stellen, is de enige juiste. Net zoals voor het afvoeren van alle andere sportevenementen.”

Onzekerheid
Het coronavirus zorgt voor veel onduidelijkheid en onzekerheid. “De onzekerheid over hoe competities moeten afgewerkt worden en de geldkranen die worden dichtgedraaid, leken aanvankelijk een gezonde manier van denken te verlammen. Pas toen het tot een escalatie van deze pandemie kwam, realiseerde iedereen zich dat we moeten leven in een nieuwe wereld.”