Spelersvakbond over tijdelijke werkloosheid: Daar is niks verkeerd mee

Spelersvakbond over tijdelijke werkloosheid: "Daar is niks verkeerd mee"

22-03-2020 21:31 Laatste update: 23-03-2020 08:45
1

Aangezien de Jupiler Pro League stilligt omwille van de coronacrisis, overwegen verschillende eersteklassers om hun spelers technisch werkloos te stellen. Daar kwam al een beetje kritiek op, maar volgens Stijn Boeykens van spelersvakbond Sporta is dat onterecht.

"Er is overleg geweest en daar is op zich niets verkeerd mee. Clubs hebben het recht om dat aan te vragen", vertelde Bloeykens aan Het Laatste Nieuws. "In concreto wil dat zeggen dat de spelers niet worden ontslagen, maar dat hun contract voor onbepaalde duur wordt opgeschort. Hoelang? Tot alles opnieuw genormaliseerd is en spelers opnieuw zouden kunnen beginnen trainen."

Zulte Waregem en Standard overwegen sterk om technische werkloosheid voor al hun spelers aan te vragen, maar niet alle ploegen zullen dat voorbeeld volgen. "Er zijn al ploegen die resoluut gezegd hebben dat ze niet van plan zijn om hun spelers technisch werkloos te stellen. Eens een speler technisch werkloos is, heeft de club ook geen enkele controle meer over zijn 'werknemer'. Alle sanctioneringsmogelijkheden vallen weg en spelers zijn ook wettelijk niet meer verplicht om de individuele programma's die door clubs worden opgelegd nog te volgen", besloot Bloeykens.