Wat nu met de JPL? Club Brugge nu al kampioen of toch nog titel voor Anderlecht

Wat nu met de JPL? Club Brugge nu al kampioen of toch nog titel voor Anderlecht

17-03-2020 20:50 Laatste update: 18-03-2020 11:30
76

Het EK 2020 wordt één jaar later gespeeld. Dat is nu zeker, maar wat met de Jupiler Pro League? Er zijn heel wat scenario's mogelijk. VoetbalPrimeur.be lijst de zes grootste kanshebbers om de competitie af te sluiten op.

1. Club Brugge nu al kampioen
Momenteel mag er tot begin april niet meer gevoetbald worden. Maar het is niet ondenkbaar dat het coronavirus nog langer Koning Voetbal in zijn greep heeft. Ook al mogen de spelers begin maart weer in actie komen, dat betekent nog niet dat ze fit zijn. De kans bestaat dus dat de huidige stand ook gezien zal worden als eindstand.

Indien dat het geval is, mag Club Brugge zich kampioen noemen. Voor Waasland-Beveren is dit scenario een ramp. Het degradeert immers naar de Proximus League zonder een laatste kans op redding. De Europese tickets worden uitgedeeld op basis van de huidige stand. De Play-Offs worden immers niet meer gespeeld. Mogelijk is er wel nog tijd voor een bekerfinale en de finalewedstrijd van 1B.

2. Nog één speeldag afwerken en dan gedaan
We werken in de Jupiler Pro League nog de laatste speeldag van de reguliere competitie af. De eindstand die dan op het bord staat, wordt ook de eindstand van het seizoen 2019 - 2020. In dit scenario is Club Brugge nu al kampioen. KAA Gent, Sporting Charleroi en Antwerp kunnen nog een gooi doen naar plaats twee in de stand. Standard blijft zeker vijfde. KV Mechelen, Genk en Anderlecht blijven met lege handen achter. Waasland-Beveren kan nog over Oostende springen en degradatie vermijden. De bekerfinale en Oud-Herverlee Leuven - Beerschot worden nog afgewerkt. 

3. Alles voor niets geweest
Men kan ook stoppen zonder eindstand. Het seizoen 2019 – 2020 gaat dat de geschiedenisboeken in als nooit gespeeld. Club Brugge - dat de titel voor het grijpen heeft - komt zo bedrogen uit. Waasland-Beveren kan opgelucht ademhalen. Beerschot en Oud-Heverlee Leuven moeten nog een jaar langer in de Proximus League verblijven. Een ander groot probleem, wat met de Europese plaatsen? Mogen de deelnemers van dit jaar ook volgend seizoen Europa in? Ook de bekerfinale komt in dit scenario op de helling te staan.

4. We hervatten gewoon
Als er terug gevoetbald mag worden, doen we of er niks is gebeurd. We hervatten de Jupiler Pro League waar hij was gebleven. Speeldag 30 wordt netjes afgewerkt en daarna krijgen we nog volwaardige Play-Offs zoals die aan het begin van het seizoen waren voorzien. Eén groot probleem, wanneer kunnen al die matchen nog gespeeld worden voor de start van het nieuwe seizoen? De spelers en de fans mogen zich aan heel wat midweekmatchen verwachten.

5. Play-Offs met minder ploegen
In dit scenario werken we speeldag 30 van de reguliere competitie nog af en krijgen we Play-Off 1 met vier in plaats van zes ploegen. De nummers vijf tot en met acht spelen nog voor een Europees ticket. Voor Standard is dit verhaal niets, want het zou zo net uit de boot voor Play-Off 1 vallen. Ook KRC Genk, KV Mechelen en RSC Anderlecht mogen dan de eindstrijd vergeten.

6. Play-Offs met knock-out
Niet zes maar acht ploegen plaatsen zich voor Play-Off 1 en we werken de competitie af met een knock-out systeem. Nummer één neemt het op tegen nummer acht. De nummer twee uit de stand speelt tegen de nummer zeven, drie neemt het op tegen zes en vier en vijf spelen tegen elkaar. Daarna krijgen twee halve finales en één finale al dan niet met heen-en terugwedstrijden. Goed nieuws voor Genk, Mechelen en Anderlecht dat plots nog kans maken op de titel. Unfair voor Club Brugge dat een geweldige voorsprong als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen.