OFFICIEEL: UEFA stelt EK uit naar zomer van 2021

OFFICIEEL: UEFA stelt EK uit naar zomer van 2021

17-03-2020 13:24 Laatste update: 13:37
15

De kogel is door de kerk: het EK gaat deze zomer níet door en wordt verplaatst naar medio 2021. Die boodschap heeft de UEFA dinsdag overgebracht aan de 55 aangesloten voetbalbonden. 

Het 'nieuwe' EK van 2021 begint op 11 juni en eindigt op 11 juli. De Noorse voetbalbond was dinsdagmiddag het eerste land dat het besluit van de UEFA naar buiten bracht. 

De UEFA sprak dinsdag vanaf 13.00 uur via een videoverbinding met alle betrokken partijen over hoe het verder moet, nu het coronavirus ook het voetbal in Europa volledig tot stilstand heeft gebracht. Ook KBVB-voorzitter Mehdi Bayat en CEO Peter Bossaert luisterden mee naar de videocall.

Omdat vrijwel alle nationale competities voor onbepaalde tijd stil liggen, is het onmogelijk geworden om komende zomer (12 juni - 12 juli) een EK te houden, verspreid over heel Europa. De speelkalender is normaal al vol en door de wekenlange onderbreking komen alle competities in tijdnood, ook de Champions League en Europa League.

Nu er een definitief besluit is genomen over het EK, kunnen op nationaal niveau plannen worden gemaakt voor de hervatting van de competities. De kans is groot dat die moet worden uitgesteld tot mei, of zelfs later. De FIFA heeft al aangegeven te kijken naar het verlengen van spelerscontracten - die normaliter tot 30 juni lopen - voor dit seizoen.

Niet alleen de 55 bonden deden mee aan het mega-gesprek, ook de bestuursleden van de ECA (vereniging met ruim 230 Europese clubs), het bestuur van European Leagues (belangenbehartiger van 27 nationale competitiesm waaronder de Eredivisie) en een vertegenwoordiger van de internationale spelersvakbond FIFPro konden inbellen. UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin leidde de vergadering vanuit het hoofdkwartier in Nyon.