'Lentestop' kent 'geluk-' én pechvogels: Hazard, Club Brugge, Dessers, Liverpool

'Lentestop' kent 'geluk-' én pechvogels: Hazard, Club Brugge, Dessers, Liverpool

16-03-2020 19:00 Laatste update: 19:12
5

De coronacrisis en een voorlopige 'lentestop' in het voetbal: de meesten balen ervan, maar voor anderen komt het stiekem best goed uit. De huidige 'lockdown' heeft in sportief opzicht – afgezien van alle besmettingen en quarantainemaatregelen dus – niet alleen verliezers, maar ook winnaars opgeleverd, zoals gebruikelijk in de topsport. VoetbalPrimeur zet ze op een rijtje.

Opgelucht ademhalen

1. Eden Hazard
Hazard verblijft in een land waar sinds kort de noodtoestand van kracht is. Toch zal de Rode Duivel niet rouwig zijn om de huidige voetbaldroogte. Hazards debuutseizoen bij Real Madrid verliep al buitengewoon moeizaam, na een enkeloperatie begin maart kwam ook het EK op de tocht te staan. Voorlopig hoeft hij zich niet in allerlei bochten te wringen om alsnog op de afspraak te zijn.

2. Roberto Martinez
De bondscoach rekende op Hazard voor een aankomende EK en ziet nu zijn kapitein langer de tijd krijgen om fit te worden. Martinez kan zich ook wat minder zorgen gaan maken over het blessureleed van Thibaut Courtois. Ook zijn andere Rode Duivels krijgen de tijd om even op adem te komen. Denken we aan Kevin de Bruyne, die ook even op de sukkel was. 

3. Memphis Depay
Misschien was het tegen beter weten in, maar Memphis wilde tegen iedere prijs het EK halen nadat hij in december zijn kruisband afscheurde. Inmiddels zit er echter heel wat minder tijdsdruk op zijn intensieve, risicovolle revalidatieperiode, gezien de op handen zijnde verplaatsing van het EK. Rustig acclimatiseren, ritme opdoen bij Olympique Lyon en dan in de winter – of misschien zelfs in 2021 – in topvorm naar het EK.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Im getting fly all dayyyyy

Een bericht gedeeld door Memphis Depay (@memphisdepay) op

4. Harry Kane
Kane vreesde ook al voor deelname aan het EK vanwege een noodzakelijke hamstringoperatie. Voetbalminnend Engeland hield zijn hart vast, maar ook de WK-topscorer van 2018 lijkt opgelucht adem te kunnen halen. Tegen de tijd dat het EK – ongetwijfeld – een nieuwe datum heeft, zal Kane wel weer wedstrijdfit zijn.

5. KV Oostende
De degradatiestrijd is in de Jupiler Pro League nog niet gestreden. Maar stel dat er beslist wordt dat de competitie nu toch stopt, dan staat KV Oostende op een veilige vijftiende plaats en is het Waasland-Beveren dat zakt. Normaal hadden de Waaslanders afgelopen weekend tegen KAA Gent moeten spelen. Nu krijgen de Buffalo's meer tijd om zich te herstellen na een dramatische uitslagen van de laatste weken. Oostende moest dan weer tegen Cercle Brugge. Cercle is al gered en het is maar de vraag of de speler van de Vereniging tijdens deze 'vrije dagen' zich nog echt gaan focussen op de slotspeeldag.

6. Ajax
Ook in Amsterdam zullen ze niet rouwig zijn om de extra rust: Ajax speelde sinds 27 juli alweer 42 wedstrijden, kampte met een constant gevulde ziekenboeg en beleefde na de winterstop één van zijn grootste crises in de recente clubgeschiedenis. Desondanks slaagde de ploeg van Erik ten Hag erin om AZ voorlopig op doelsaldo voor te blijven. Mocht dit seizoen nog uitgespeeld worden, dan lijkt het opgeladen Ajax – vermoedelijk weer met Joël Veltman en David Neres – de beste papieren te hebben.

7. FC Barcelona
In Camp Nou zaten ze na 1 februari met de handen in het haar: niet alleen Luis Suárez, maar ook Ousmane Dembélé liep een blessure op en bleek maandenlang niet inzetbaar. Niemand minder dan Martin Braithwaite moest de offensieve Barça-problemen uiteindelijk verhelpen. LaLiga-voorzitter Javier Tebas liet deze week weten dat hij de competitie sowieso af wilde maken. De kans dat Barcelona op volle oorlogssterkte de spannende tweestrijd met Real Madrid vervolgen, lijkt hierdoor iets groter te worden.

Pech
1. Club Brugge
Blauw-Zwart leek de titel voor het oprapen te hebben in ons land. Daar straks hadden we het al over dat de competitie mogelijk stopt met de huidige stand. Toch kan er ook beslist worden dat het hele seizoen 2019 – 2020 helemaal niet telt. Club Brugge zou alsnog naast de titel grijpen. Ook een dubbel kan het in dat geval vergeten. Nu is er ook goed nieuws voor Club Brugge. Stel dat de competitie en de beker toch nog worden gespeeld, dan recupereert het heel wat spelers, waaronder kapitein Ruud Vormer.

2. Cyriel Dessers
Ook het nationale elftal van Nigeria komt voorlopig niet in actie: de huidige Eredivisie-topscorer zal dus nog even moeten wachten op zijn langverwachte interlanddebuut. Helaas voor Dessers is er net tijdens het seizoen van zijn leven een pandemie van ongekende omvang uitgebroken. Zal er nog een tweede kans komen voor de sympathieke Leuvenaar met Nigeriaanse roots?

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🇳🇬🦅 Proud and honoured with my first call-up for the National Team of Nigeria. @ng_supereagles #naija

Een bericht gedeeld door Cyriel Dessers (@cyrieldessers) op

3. Liverpool
Heb je eindelijk eens een seizoen waarin alles goed valt in de competitie, denk je na dertig lange jaren eindelijk weer eens kampioen te worden, krijg je dit... Het lot van Liverpool is het gesprek van de dag in Engeland: wordt de langverwachte landstitel een 'geschonken' kampioenschap, moeten The Reds feestvieren in een leeg stadion of wordt het seizoen ongeldig verklaard en moet Liverpool zelfs nóg langer wachten?

4. SS Lazio
Ook in Rome hadden ze pech. Juventus hield de Serie A jarenlang in een wurggreep, maar de titelrace leek dit jaar eindelijk eens spannend te kunnen worden. Mede dankzij een ontketende Ciro Immobile steeg Lazio dit seizoen boven zichzelf uit en bouwde het aan een reeks van 21 (!) Serie A-wedstrijden zonder nederlaag: tussen eind oktober en medio januari werd zelfs elf keer op rij gewonnen. Le Aquile – in 2000 voor het laatst landskampioen geworden – moeten nu in spanning afwachten of het seizoen wel uitgespeeld kan worden.

5. De competitieplanners
KBVB-kalendermaker Nils Van Brantegem en zijn internationale collega's kunnen voorlopig hun vakantiedagen opsparen. Áls er dit seizoen nog gevoetbald wordt, zal de afwikkeling van het lopende seizoen een hele klus worden. Momenteel moet alles nog beslist worden in de Jupiler Pro League, de beker en de Proximus League. Bovendien moet het seizoen – met of zonder play-offs – voor 1 juli eindigen, aangezien de meeste contracten tegen die tijd aflopen. Ga er maar aan staan ...