Het huurlingenlegioen: VP bekijkt de uitgeleende spelers van Club Brugge

Het huurlingenlegioen: VP bekijkt de uitgeleende spelers van Club Brugge

16-03-2020 16:41 Laatste update: 20:47
2

Club Brugge heeft dit seizoen een bijzonder grote kern, maar heeft ook heel wat van zijn zonen uitgezonden. Veel van die spelers werden uitgeleend aan andere clubs. VoetbalPrimeur.be bekijkt hun seizoen en zet het voor jou in een overzicht.

In totaal werden maar liefst twaalf spelers uitgeleend door Club Brugge deze zomer. De ene al wat succesvoller dan de andere. Wij zetten deze negen spelers nu op een rijtje.

Sofyan Amrabat – Hellas Verona
De meest succesvolle uitleenbeurt is ongetwijfeld die van Amrabat. Na een seizoen met vallen en opstaan bij Club Brugge besloot Blauw-Zwart toch om de middenvelder (tijdelijk) van de hand te doen. Hij ging op zoek naar speelgelegenheid bij Hellas Verona. Een juiste keuze, zo blijkt.

De middenvelder blonk meteen uit en was niet meer uit de basis te denken. Na amper enkele maanden toonden clubs als Napoli en Fiorentina al interesse in Amrabat. Dat kon Club Brugge miljoenen opleveren. Maar er was één probleem, de aankoopoptie.

Hellas Verona kon ook een aankoopoptie bedingen in het huurcontract en heeft de middenvelder inmiddels ook officieel overgenomen voor een som van 3,5 miljoen euro. Als alles volgens plan verloopt, krijgt het daar komende zomer nog een veelvoud van. Er worden bedragen van maar liefst vijftien miljoen euro genoemd. Amrabat kwam in totaal aan 23 wedstrijden voor Verona. Daarin was hij goed voor één assist.

Luan Peres – Santos FC
De volgende in het lijstje is Luan Peres. De Braziliaan werd uit zijn thuisland weggehaald bij Club Brugge, maar kon zich nooit in de basis spelen. Een terugkeer naar Brazilië was al snel het gevolg, met een uitleenbeurt aan Santos FC.

Daar is de verdediger wel een belangrijke pion én zelfs sterkhouder van de ploeg. Luan geniet ook enorm van zijn Braziliaanse terugkeer en heeft naar eigen zeggen geen zin in een nieuw avontuur in België.

Blauw-Zwart, waar hij nog een contract tot medio 2022 heeft, lijkt hem dus niet terug te zien keren. Al moet er dan wel nog onderhandeld worden met Santos. Dat lijkt echter nog moeilijk te gaan worden bij de financieel noodlijdende club.

Ahmed Touba – PFC Beroe
Nummer drie die werd uitgeleend is Ahmed Touba. De 22-jarige verdediger debuteerde enkele seizoenen geleden, maar kon zich niet in de basis werken. Na een mislukte uitleenbeurt aan Oud-Heverlee Leuven trok Touba richting Bulgarije. Daar heeft hij zich wel in de kijker gespeeld.

De linkerflank werd er omgevormd tot een centrale verdediger en doet het bijzonder goed. Met zijn prestaties speelde hij zich zelfs al in de kijker van de Algerijnse nationale ploeg en de Belgische beloften. Hij lijkt echter voor Algerije te gaan kiezen.

Of Club Brugge nog toekomst ziet in Touba, is nog maar de vraag. Het niveau in Bulgarije is niet meteen om over naar huis te schrijven, maar Touba is ook nog steeds maar 22 jaar oud. Hijzelf heeft wel zin om terug te keren. Philippe Clement ook?

Karlo Letica – SPAL
Nog een talentvolle speler die werd uitgeleend is Karlo Letica. Met de komst van Simon Mignolet en het blijven van Ethan Horvath was er voor de jonge Kroaat helemaal geen speelgelegenheid bij Club Brugge. Die hoopte hij te vinden bij het Italiaanse SPAL.

Niet de juiste keuze, zo blijkt. Het jonge talent werd er al snel aan de kant geschoven en heeft er tot dusver nog geen enkele minuut voor gespeeld. De doelman zit wekelijks op de bank bij de Italiaanse club.

Aangezien Mignolet incontournable is bij Club Brugge moet hij ook niet meteen hopen op een nieuwe kans bij Blauw-Zwart. Een nieuwe uitleenbeurt of een definitief vertrek lijkt het gevolg te worden.

Kaveh Rezaei – Charleroi
Wie mogelijk wel nog een toekomst heeft bij Club Brugge, is Kaveh Rezaei. De spits werd na een matig seizoen bij Club Brugge teruggehaald door zijn ex-club Charleroi. Daar blonk de Iraanse spits weer helemaal uit, met veertien doelpunten in 26 partijen.

Er bestaat maar weinig twijfel over dat Rezaei een goede spits is voor de Belgische competitie. Aangezien Club Brugge dit seizoen met een heus spitsenprobleem zit en ook Michel Krmencik niet helemaal kan overtuigen, lijkt hij toch te mogen hopen op een nieuwe kans. Als Rezaei dat wil.

Jordi Vanlerberghe – KV Mechelen
Ook Vanlerberghe werd uitgeleend aan een Belgische club, meer bepaald KV Mechelen. Malinwa kent een bijzonder goed seizoen en lijkt/leek op weg naar Play-Off 1. Voor Vanlergberghe was het een seizoen van vallen en opstaan.

Hij begon als basispion aan het seizoen, maar is die naarmate de jaargang vorderde kwijtgeraakt. De concurrentie is ook niet min, met Joachim Van Damme, Rob Schoofs en de nu doorgebroken Aster Vranckx die op zijn positie spelen.

Bij Club Brugge lijkt hij geen toekomst meer te hebben, mogelijk wel nog bij KV Mechelen. Dat een aankoopoptie wist te bedwingen.

Erhan Masovic – AC Horsens
De volgende miljoenenaakoop die nog niet echt kon doorbreken is Erhan Masovic. De amper 21-jarige verdediger werd gehaald als een optie voor de toekomst, al lijkt het toch nog wachten te gaan worden voor zijn grote doorbraak.

Vorig seizoen werd Masovic nog uitgeleend aan AS Trencin, waar hij niet meteen een grote uitblinker was. Ook dit seizoen is hij dat niet bij het Deense AC Horsens, met amper achttien gespeelde wedstrijden dit seizoen. Bij Club Brugge heeft hij nog een contract tot eind volgend seizoen. Hij zal de Bruggelingen komend seizoen dus moeten overtuigen of een definitief vertrek dreigt.

Amadou Sagna – KV Oostende
Ook mogelijk geen toekomst bij Club Brugge is Amadou Sagna. De jonge Senegalees werd afgelopen zomer gehaald, maar speelde geen minuut voor Blauw-Zwart. Dat probeerde hij wel te doen bij KV Oostende.

Bij het noodlijdende KVO wist Sagna echter ook geen potten te breken. Hij speelde er geen enkele partij voor en werd de voorbije wedstrijden zelfs niet in de selectie opgenomen. De kans dat hij ooit voor Club Brugge uitkomt, lijkt dan ook bijzonder klein.

Guillaume Hubert – Cercle Brugge
Eenzelfde verhaal voor Guillaume Hubert, die bij Club Brugge nooit echt eerste doelman was. De buren van Cercle Brugge namen hem één seizoen op uitleenbasis over, maar dat leek dan toch vooral te zijn om te voldoen aan het aantal Belgen in de wedstrijdselectie.

De voormalige belofteninternational kwam uiteindelijk negen keer uit voor Cercle Brugge, waarin hij vijftien doelpunten slikte. Cercle Brugge wist ook een aankoopoptie te bedingen in het huurcontract. Bij Club Brugge zal men ongetwijfeld hopen dat die ook wordt gelicht.

Cyril Ngonge – Jong PSV
Vorig jaar nog debutant bij Club Brugge en uitblinker in de Youth League, maar op kansen moest hij niet hopen. Hij zocht een oplossing bij de Nederlandse topclub PSV, dat hem vooral ging gebruiken voor het jeugdelftal Jong PSV.

Daar was de flankaanvaller één van de uitblinkers, met maar liefst zeven doelpunten en drie assists. Hij speelde er zich in de kijker van de technische staf van het A-elftal mee en zat zelfs enkele keren in de wedstrijdselectie voor de grote jongens. Al zat er nog geen debuut in.

Ngonge heeft alvast bewezen dat hij zeker een toekomst heeft in het profvoetbal bij een (grote) Belgische club. Blauw-Zwart zou na het vertrek van Emmanuel Dennis en Krépin Diatta een beroep kunnen doen op hem. Al is het nog onzeker of Ngonge door ook zin in heeft.

Siemen Voet – KSV Roeselare
Nog een jong talent dat werd uitgeleend is Siemen Voet. De verdediger kreeg een kans tijdens de voorbereiding van Club Brugge, maar werd toch nog wat te licht bevonden voor het A-elftal. Hij moest zich bewijzen bij KSV Roeselare, waar hij zeker niet uit te toon valt.

Ondanks een matig seizoen van Roeselare kon Voet toch enigszins uitblinken. Hij is er een onbetwistbare basispion en was goed voor twee doelpunten en één assist in 25 partijen. Er bestaan weinig twijfel over dat hij komende zomer een nieuwe kans zal krijgen om zich te bewijzen. Aan hem om Philippe Clement helemaal te overtuigen.

Brendan Schoonbaert – Lommel SK en SK Deinze
Net zoals Voet was Schoonbaert één van de spelers die een kans kreeg tijdens de voorbereiding. Ook hij werd uitgeleend aan een tweedeklasser, al werd dat geen succes. Na amper zes maanden nam Lommel SK al afscheid van Schoonbaert.

De verdediger probeerde het dan een niveautje lager bij SK Deinze. De kans dat we Schoonbaert nog terugzien in het shirt van Club Brugge lijkt bijzonder klein.