Tijdlijn: hoe het coronavirus het Europese voetbal in razend tempo lam legt

Tijdlijn: hoe het coronavirus het Europese voetbal in razend tempo lam legt

12-03-2020 17:25 Laatste update: 16-03-2020 07:20

Het woord van het jaar 2020 lijkt in maart al bekend: het coronavirus heeft in korte tijd het maatschappelijk leven in Azië én Europa volledig ontwricht. Ook het mondiale voetbal is niet ontkomen aan de epidemie, die flink om zich heen heeft gegrepen. VoetbalPrimeur.be gaat kort terug in de tijd en brengt de ontwikkelingen tot dusver in kaart. Van Ighalo-transfer tot massale quarantaine: coronavirus teistert Europese voetbal. 

31 januari 2020
Aanvankelijk had de voetbalwereld weinig 'last' van het virus, dat in december 2019 uitbrak in de Chinese stad Wuhan. De Chinese Super League-jaargang was op dat moment namelijk net afgelopen. Op Deadline Day waren daar de eerste aanwijzingen dat ook het voetbal op zijn tellen moest passen: Manchester United versterkte zich met Odion Ighalo van Shanghai Shenhua.

De Nigeriaanse spits voetbalde weliswaar op negen uur rijden van risicogebied Wuhan, maar zijn nieuwe werkgever nam geen enkel risico in medisch opzicht. Ighalo had twee weken na het afronden van zijn transfer nog niet één keer met Manchester United meegetraind. Naar België voor het duel tegen Club Brugge mocht hij wel afreizen. 

9 februari 2020
Tottenham Hotspur had een weekje vrij en Dele Alli vloog uit voor een kleine vakantie. Onderweg kwam hij een man met een Aziatisch ogend uiterlijk tegen: Alli deed een mondkapje om, maakte stiekem filmponamen van de man en deelde die met zijn Snapchat-volgers. De Engels international kreeg een stormvloed aan kritiek vanwege deze 'corona-video' en moest zich bovendien verantwoorden voor de FA.

14 februari 2020
Ook Gianluigi Buffon vergaloppeerde zich. Na de Coppa Italia-wedstrijd tegen AC Milan deelde de iconische Juventus-doelman handtekeningen uit aan een Aziatische fan. "Pas op voor het coronavirus, hè", grapte Buffon. Ook dit incident zorgde voor opgetrokken wenkbrauwen.

22 februari 2020
Het virus zou vervolgens uitgerekend in Italië voet aan de grond krijgen. De lokale autoriteiten legden diverse grote evenementen stil en zetten ook een streep door verschillende Serie A-wedstrijden. Internazionale-Sampdoria, Atalanta Bergamo-Sassuolo en Hellas Verona-Cagliari waren de eerste wedstrijden in een lange rij, die uitgesteld dienden te worden. Het Europa League-duel tussen Inter en Ludogorets op 27 februari kon wél doorgaan, maar moest zonder toeschouwers gespeeld worden.

25 februari 2020
AZ zou op diezelfde dag zijn Europese Waterloo vinden tegen het Oostenrijkse LASK. In aanloop naar het Europa League-duel werd het Oostenrijkse nieuws extra goed in de gaten gehouden door de Alkmaarders: in speelstad Linz zou het inmiddels beruchte virus namelijk opgedoken zijn. De bewuste man uit Linz testte uiteindelijk negatief, waardoor AZ alsnog opgelucht adem kon halen. Feit was echter dat het coronavirus langzaam maar zeker dichterbij Nederland kwam.

1 maart 2020
Het virus ontwikkelde zich razendsnel in Noord-Italië en Juventus zag zich genoodzaakt om drastische maatregelen te nemen. Het gehele O23-elftal van La Vecchia Signora werd in quarantaine gezet, nadat enkele spelers besmet waren.

2 maart 2020
Over drastische maatregelen gesproken: de Zwitserse bond nam geen enkel risico, met het oog op een mogelijke besmetting en besloot de nationale competitie per direct op te schorten. In maart zal er sowieso niet gevoetbald worden in de Super League. Volgens de meest optimistische scenario's kan men begin april weer verder.

3 maart 2020
De top van het Europese voetbal verzamelde zich in Amsterdam voor de loting van de Nations League, maar de Schotse bondscoach Steve Clarke besloot thuis te blijven. De keuzeheer vond het – met het oog op een mogelijke besmetting – een 'onnodig risico' om de Noordzee over te steken en werd gesteund door de Schotse voetbalbond.

4 maart 2020
Anderlecht neemt geen risico. Handschudden en andere zaken worden verboden in het Lotto Park. KAA Gent last een signeersessie af

5 maart 2020
Clarke zou indirect gelijk krijgen: het virus waarde inderdaad rond in Amsterdam. Voormalig Deens international Thomas Kahlenberg liep er het coronavirus op, waarna vier in Denemarken actieve profvoetballers in quarantaine geplaatst moesten worden. Later op de dag werd bekend dat Kahlenbergs landgenoot en Ajax-assistent Christan Poulsen voor de zekerheid thuis moest blijven van zijn werkgever, net als inspanningsfysioloog Alessandro Schoenmaker. 

De Pro League ziet nog geen erg om matchen met publiek te spelen. Het geeft wel richtlijnen aan fans en clubs.

8 maart 2020
Overal in Europa werd gevoetbald en met name in Nederland en Italië waren de gevolgen van de uitbraak merkbaar. Feyenoord en PSV besloten om de mediaverplichtingen van hun spelers zo beperkt mogelijk te houden, Parma-SPAL werd vijf minuten voor aftrap stilgelegd en met een uur vertraging alsnog gespeeld en Juventus-Internazionale groeide uit tot een spookduel zonder toeschouwers. De spelers van Serie B-club Pescara kwamen zelfs met mondkapjes het veld op voor hun duel met Benevento.

9 maart 2020
In Italië was het sowieso alarmfase één. Het openbare leven werd compleet stilgelegd en ook de Serie A moest op last van de overheid wijken voor het coronavirus. Premier Giuseppe Conte zette een streep door alle sportevenementen tot aan begin april. De Pro League praat ondertussen met viroloog Marc Van Ranst om de situatie in ons land te bespreken. 

10 maart 2020
De Champions League-wedstrijden Paris Saint-Germain - Borussia Dortmund, FC Barcelona-Napoli én Bayern München-Chelsea moeten achter gesloten deuren worden gespeeld, áls de bezoekende teams er al in slagen om op de plaats van bestemming aan te komen. Ook in Spanje wordt geen enkel risico genomen: het Champions League-duel Valencia-Atalanta Bergamo zal zonder toeschouwers gespeeld worden en ook in de Primera División zijn voorlopig geen fans welkom.

Inmiddels zijn ook de Eredivisie en de Nederlandse Tweede Klasse officieel getroffen door het virus. Op vrijdag, zaterdag, zondag én maandag wordt er niet in Noord-Brabant gevoetbald: de wedstrijden TOP Oss-FC Den Bosch, Willem II-sc Heerenveen, PSV-FC Emmen, RKC Waalwijk-FC Groningen én Jong PSV-Go Ahead Eagles gaan niet door. Ook zijn alle amateurwedstrijden in Noord-Brabant afgelast.

Bij Club Brugge beperkt men ook het risico. Een supportersavond met fans gaat niet door. 

11 maart 2020
Ook in de Premier League is de eerste wedstrijd afgelast vanwege het coronavirus. De topper tussen Manchester City en Arsenal gaat niet door. Enkele spelers van The Gunners zitten uit voorzorg in thuisisolatie, nadat ze drie weken geleden tijdens het Europa League-duel met Olympiakos Piraeus in contact zijn geweest met eigenaar Evangelos Marinakis van de Grieken. Marinakis is besmet met het coronavirus.

Opvallend genoeg wil de UEFA niets weten van uitstel van het Europa League-treffen tussen Olympiakos en Wolverhampton Wanderers. De Engelsen moeten tot hun woede 'gewoon' naar Griekenland afreizen deze week. De Europese voetbalbond geeft verder aan dat het ervan uitgaat dat het EK 2020 nog steeds doorgaat, maar zal wél een oplossing moeten vinden voor Sevilla-AS Roma en Internazionale-Getafe: beide Europa League-wedstrijden zijn afgelast.

Het coronavirus begint ook het Duitse voetbal in zijn greep te krijgen. Het gehele weekendprogramma in de Bundesliga zal zonder toeschouwers afgewerkt worden. Timo Hübers van Tweede Bundesliga-club Hannover 96 is bovendien besmet en zit tijdelijk thuis. Ook in Zuid-Amerika zijn de gevolgen merkbaar: de eerste kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2022 zouden eind maart plaatsvinden, maar zijn voorlopig opgeschort.

Woensdagavond wordt bekend dat Juventus-verdediger Daniele Rugani is besmet met het coronavirus. Na Hannover 96-speler Timo Hübers is Rugani de tweede speler waarvan bekend is dat hij het virus heeft. Volgens de regels zal de selectie van Juventus in quarantaine moeten. De spelers van Internazionale zullen dat ook moeten, omdat zij zondag nog tegen Juventus hebben gespeeld.

De Belgische voetbalbond laat weten dat de Rode Duivels niet gaan meedoen aan een toernooi in maart. Dat zou immers plaatsvinden in Qatar en het risico op het virus is te groot. De Pro League laat dan nog weten dat er matchen met publiek gespeeld gaan worden. 

12 maart
De Spaanse voetbalbond heeft alle wedstrijden in de Primera Division in ieder geval voor twee weken uitgesteld. De selectie van Real Madrid is in quarantaine geplaatst nadat een basketballer van de Spaanse club besmet is geraakt met het coronavirus. De komende vijftien dagen wordt er niet gevoetbald. De Spaanse voetbalbond RFEF is vervolgens in crisisoverleg gegaan en heeft besloten om alle wedstrijden uit de programmering te halen.

De krant Marca meldt dat de UEFA ook de Champions League en Europa League op gaat schorten. De officiële bekendmaking daarvan laat nog op zich wachten. Volgende week spelen Bayern München, Juventus, Real Madrid en FC Barcelona hun Champions League-return tegen respectievelijk Chelsea, Olympique Lyon, Manchester City en Napoli, maar die gaan dus naar alle waarschijnlijkheid niet door.

Ook in ons land neemt men maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De wedstrijden van de laatste speeldag van de reguliere competitie worden achter gesloten deuren afgewerkt en de bekerfinale is uitgesteld. Telenet en Proximus doen een geste voor de fans. In België mogen er in het algemeen geen sportmanifestaties tot 31 maart plaatsvinden

Ook in Denemarken wordt er de komende twee weken niet gevoetbald, terwijl de spelers van Internazionale zich tot 22 maart op zullen sluiten. Zij kwamen in aanraking met Daniele Rugani van Juventus.

De Belgische regering heeft donderdag laat ook beslist om geen voetbalwedstrijden te laten doorgaan. Alle sportactiviteiten worden tot 3 april afgelast. Wat dat voor het verdere verloop van de competitie betekent, is onduidelijk.

13 maart 2020
La Dernière Heure meldt een eerste geval van quarantaine van een speler uit de Jupiler Pro League. Het gaat om Stipe Perica van Moeskroen. De aanvaller is gehuurd van Udinese en herstel momenteel in Italië van een blessure. De speler is daar, net als bijna het hele land, in quarantaine geplaatst. Het is nog maar de vraag of de Kroaat nog zal terugkeren naar Moeskroen.

Chelsea maakt bekend dat Callum Hudson-Odoi positief is getest op het coronavirus. Dat betekent dat de voltallige selectie van The Blues, inclusief trainers en staf, in quarantaine moet gaan. Ook een speler van Everton toont symptomen van het virus, nadat eerder al Arsenal-manager Mikel Arteta positief had getest. De Premier League besloot door de nieuwe ontwikkelingen de competitie in ieder geval tot 3 april stil te leggen.

Ook de Champions League, Europa League en de Ligue 1 zijn voorlopig opgeschort. De Duitse bond besloot aanvankelijk dat de Bundesliga dit weekeinde nog wél doorgaan, maar het draaide uiteindelijk bij. Dus ook in Duitsland geen voetbal. Ook de Premier League beslist eindelijk om tijdelijk niet meer te spelen. Bij Bournemouth moeten ondertussen vijf mensen in quarantaine

Na Moeskroen is ook het Vlaamse voetbal getroffen door corona. Cercle Brugge heeft vrijdagavond een positief geval gemeld. Het gaat om een staflid dat niet nader bepaald wordt. De persoon in kwestie zit momenteel in quarantaine, maar maakt het relatief goed. Cercle heeft de training meteen opgeschort voor de komende twee weken.