Geen derde finale op rij, Atlético Madrid schakelt Liverpool uit

11-03-2020 23:39 Laatste update: 23:39
3

Atlético Madrid heeft na verlenging titelhouder Liverpool uit de Champions League geknikkerd. De Spanjaarden zagen enorm af op Anfield en overleefden de negentig minuten ternauwernood met een 1-0 achterstand, maar in de verlenging bleken twee goals van invaller Marcos Llorente van onschatbare waarde: 2-3.

Na vijftien seconden hield het sfeervolle Anfield de adem in. Diego Costa dook na een fraaie pass van Joao Félix meteen voor het doel van Adrián op, maar de Atlético-spits schoot in het zijnet. Dat bleek geen voorbode van een helft met veel kansen voor de Spanjaarden. Het wa Liverpool dat het initatief pakte en op zoek ging naar het doelpunt dat er in ieder geval in de eerste negentig minuten moest komen.

Nadat Jan Oblak zich een aantal keer van zijn beste kant liet zien en onder meer een poging van Roberto Firmino van dichtbij onschadelijk maakte, moest hij vlak voor rust toch capituleren. Het was Georginio Wijnaldum, vaak maker van belangrijke Champions League-goals voor Liverpool, die een voorzet vanaf rechts knap in de hoek kopte. Met die goal was de 1-0 nederlaag in Madrid tenietgedaan en konden The Reds na rust op weg naar de zege.

De bezoekers, onder leiding van Diego 'El Cholo' Simeone, kwamen amper aan voetballen toe en beperkten zich vooral tot tegenhouden. Eén counter zou genoeg zijn voor Los Rojiblancos om de belangrijke uitgoal te maken, maar de keren dat ze eruit kwamen was de eindpass niet goed. Een Spaanse treffer leek niet aannemelijk, een Engelse wel. Een half uur voor tijd dacht Anfield aan een goal toen Andy Robertson de bal in kansrijke positie op het voorhoofd kreeg. Hij kopte echter op de lat.

In de slotfase zette Liverpool alles op alles om nog binnen de negentig minuten aan de beslissende tweede treffer te komen. Dat lukte niet: een spectaculaire omhaal van Sadio Mané ging over en een uithaal van Mo Salah scheerde net over de deklat. In blessuretijd dacht Atlético de beslissing gemaakt te hebben. Saúl kopte een vrije trap tegen de touwen, maar deed dat in buitenspelpositie. Een verlenging was het gevolg.

In die dertig minuten extra speeltijd wist Liverpool wel snel zaken te doen. Firmino kopte een voorzet van Wijnaldum in eerste instantie op de paal, maar de rebound kon daarna eenvoudig binnengetikt worden door de Braziliaan. Anfield kon de kwartfinale al ruiken, maar dat was buiten invaller Marcos Llorente gerekend. De middenvelder schoot in een tijdsbestek van acht minuten twee keer raak voor Atlético, waardoor de rollen omgedraaid waren en The Reds weer moesten scoren.

In de tweede helft van de verlenging speelde de ploeg van Klopp alles of niets, vroeg het tevergeefs bij scheidrechters Danny Makkelie om een strafschop en testte het een aantal keer de kwaliteiten van Atlético-keeper Oblak. Die zag hoe Alvaro Morata in de blessuretijd aan alle twijfel een einde maakte: 2-3. Daarmee zit het avontuur in het miljardenbal voor regerend kampioen Liverpool er in de achtste finales op.