Kampioenenmaker Clement kan zichzelf in historisch trainerslijstje coachen

Kampioenenmaker Clement kan zichzelf in historisch trainerslijstje coachen

10-03-2020 18:00 Laatste update: 17:03
11

Met een straatlengte voorsprong op de eerste achtervolgers lijkt Club Brugge af te stevenen op zijn tweede landstitel in drie jaar. Voor Philippe Clement zou het dan weer zijn tweede opeenvolgende titel zijn, hij flikte het kunstje vorig jaar met KRC Genk. Clement zou zo in een heel erg exclusief lijstje terechtkomen.

Aan trainers die twee keer kampioen werden in de Jupiler Pro League geen gebrek, zo slaagde onder meer Trond Sollied, Ariel Jacobs en Hugo Broos er in om meerdere malen een landstitel binnen te halen. Opeenvolgende titels winnen is iets minder trainers gegeven maar ook daar vinden we nog enkele namen terug. Zo won onder andere Frank Vercauteren twee titels op achtereenvolgende wijze.

Trainers die twee keer op rij de landstitel wisten te winnen met twee verschillende clubs zijn echter een heel stuk zeldzamer. Eric Gerets slaagde erin door in het seizoen 96/97 de Belgische voetbalwereld te verbazen en met Lierse kampioen te worden. Een jaar later deed hij het nog eens over bij Club Brugge. Niet veel later zou hij ook nog eens PSV kampioen van Nederland maken.

Clement kan ook een voorbeeld nemen aan Aimé Anthuenis. De nu 67-jarige veldheer zorgde in 1999 voor een Genks delirium, het jaar nadien zorgde Anthuenis voor een Brussels volksfeest. Twee achtereenvolgende titels met twee verschillende clubs dus. Anthuenis zou overigens nog een derde opeenvolgende titel pakken, ook in 00/01 werd hij kampioen met Anderlecht.

Mocht Clement erin slagen om Club Brugge kampioen te maken komt hij dus in een erg exclusief en historisch lijstje terecht.  Clement heeft dit seizoen overigens al een record te pakken, nooit eerder in het huidige competitieformat slaagde een coach erin om zo een hoog aantal punten te pakken in de reguliere competitie.