VP #IsDatWelZo: Is de trouwe clubspeler uitstervend ras in het Belgische voetbal?

VP #IsDatWelZo: Is de trouwe clubspeler uitstervend ras in het Belgische voetbal?

Gepubliceerd: dinsdag 10 maart 2020 om 10:15di 10-03-2020 om 10:15

Her en der doen heel wat mythes de ronde over het voetbal: overtuigingen die een eigen leven leiden, maar misschien niet altijd gestaafd worden door de werkelijkheid. In ‘VP #IsDatWelZo?’ worden de fabels van de feiten onderscheiden. In deze editie onderzoekt VoetbalPrimeur.be een bekende verzuchting binnen het Belgische voetbal: ‘Sire, er zijn geen clubspelers meer’. Maar is dat wel zo? Wij spitten het uit.

Dat clubiconen als Raoul Lambert (Club Brugge), Jean Nicolay (Standard Luik) of Pol Van Himst (RSC Anderlecht) in hun tijdsvak niet of slechts op latere leeftijd van club wisselden, hoeft op zich niet te verbazen. Destijds gebeurde het immers niet zo regelmatig dat (goede) spelers andere oorden opzochten. Sinds de jaren ’90, het begin van de verregaande commercialisering van het voetbal en het beruchte Bosman-arrest, zijn de tijden echter helemaal veranderd.

Tegenwoordig verwisselen sommige spelers vaker van club dan van ondergoed, reizen ontelbare makelaars de halve wereldbol rond en vliegen de obscure constructies de voetbalvolger om de oren. Ook het Belgische voetbal is niet aan die tendens ontsnapt. Integendeel, aangezien de Jupiler Pro League de voorbije jaren naam heeft gemaakt als springplank naar de grotere Europese competities, wordt ons land overspoeld door inkomende en uitgaande transfers.

Dat werd in januari van dit jaar nog maar eens duidelijk. Enkel en alleen in de wintermercato streken 76 voetballers neer bij een nieuwe JPL-club en trokken liefst 92 voetballers de deur dicht bij hun JPL-club. Straffer nog: een twintigtal van die vertrekkers was pas vorige zomer aangekomen bij de club in kwestie … Je kan er met andere woorden niet om heen: een voetballer is een handelsproduct geworden. Melancholische voetbalfans mijmeren ongetwijfeld over ‘de goede, oude tijd’, toen er nog massa’s clubspelers op onze velden rondliepen. Maar is dat wel zozeer veranderd?

Wat denk jij: lopen er tegenwoordig nog veel clubspelers rond in ons land? Hoeveel dan zo ongeveer? Wie beschouw jij nog als een echt boegbeeld van zijn huidige club? Laat ons jouw antwoord weten via de poll en de reacties onder dit artikel. Om 13u krijg je de analyse die VP heeft gemaakt.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Wat is jouw gevoel over het aantal echte 'clubspelers' in ons voetbal?

Volgens mij zijn het er minder dan vroeger, en dat vind ik erg
69%
Volgens mij zijn het er minder dan vroeger, maar het maakt me weinig uit
19%
Volgens mij zijn het er ongeveer evenveel, al zou ik er liever wat meer zien
7%
Volgens mij zijn het er ongeveer evenveel en dat is voldoende
3%
Volgens mij zijn het er net meer dan vroeger, en dat vind ik leuk
1%
Volgens mij zijn het er net meer dan vroeger, maar dat stoort me
2%
(124 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws