Einde van de nachtmerrie, Ajax kan eindelijk nog eens winnen

07-03-2020 22:37

Ajax heeft weer eens een Eredivisie-overwinning bij kunnen schrijven, na de uitglijders tegen Heracles Almelo en AZ én de bekeruitschakeling tegen FC Utrecht. SC Heerenveen hield de Amsterdammers in eigen huis lange tijd op 0-0, maar drie doelpunten in zes minuten tijd bleken de Friezen te machtig.

Trainer Erik ten Hag had vooraf voor een verrassing gezorgd door de achttienjarige Jurriën Timber centraal achterin te posteren. De basisdebutant moest zich bezig houden met Chidera Ejuke, die door Heerenveen-trainer Johnny Jansen weer in de punt van de aanval was geposteerd.

Beide ploegen hielden elkaar in het eerste half uur in evenwicht, al zorgde Heerenveen voor de meest gevaarlijke momenten. Hicham Faik raakte het zijnet en Ejuke vond Onana op zijn weg. Alen Halilovic kreeg op slag van rust zelfs een megakans, maar slaagde er van dichtbij niet in om de score te openen. Ajax was op dat moment iets sterker geworden en Filip Bednarek moest Quincy Promes, Dusan Tadic en Lassina Traoré van scoren afhouden. Het meest opzienbarende wapenfeit van Ajax wax echter de discussie tussen Tadic en Sergiño Dest, die zelfs hoofd aan hoofd stonden.

Ook in de tweede helft werd het bal geopend door Heerenveen: Joey Veerman schoot in van afstand, maar Andre Onana redde zeer bekwaam. Tussen minuut 57 en 63 ging het plotseling heel snel en liep Ajax uit naar een 0-3 voorsprong. Tadic brak de ban nadat hij de bal met een gelukje voor zijn voeten kreeg en schoot even later van dichtbij binnen na een doorgeschoten hoekschop: 0-1 en 0-2. Even later liet Traoré het aan Promes, nadat hij zelf op Bednarek was gestuit: de Oranje-international schoot via de lat de 0-3 binnen.

Ook de reactie van Heerenveen liet niet lang op zich wachten: Mitchell van Bergen trok naar binnen en passeerde Onana met een knappe krul. De thuisploeg had ruim de tijd om voort te borduren op die 1-3, maar de angel was uit de wedstrijd. Alleen Van Bergen werd nog gevaarlijk, nadat Onana te gretig van zijn lijn af kwam, maar zijn lob miste kracht. Ajax komt weer naast AZ, dat eerder op de zaterdag van ADO Den Haag won. De Alkmaarders zijn qua doelsaldo iets ingelopen, maar Ajax is nog steeds ruim in het voordeel: +45 om +37.