Eén jaar geleden won Ajax van Real Madrid, nu verliezen de Amsterdammers alles

Eén jaar geleden won Ajax van Real Madrid, nu verliezen de Amsterdammers alles

05-03-2020 19:27

De bekeruitschakeling tegen FC Utrecht heeft Ajax in een diepe crisis gestort. Niets is over van de ploeg die enkele maanden geleden nog imponeerde in de Champions League met onder meer een zege tegen Real Madrid. Waar ging het mis voor de Amsterdammers? Een tijdlijn.

Chelsea - Ajax: 4-4 (5 november 2019)
In de maanden augustus, september, oktober en november verloor Ajax slechts één keer, van Chelsea in de Champions League. Het bizarre weerzien met The Blues op Stamford Bridge (4-4) is echter een kantelpunt. De ploeg van Erik ten Hag eindigt de Champions League-wedstrijd met negen man door dubieuze rode kaarten voor Daley Blind en Joël Veltman en moet genoegen nemen met één punt. Achteraf blijkt David Neres een zware knieblessure opgelopen te hebben.

Ajax - Willem II: 0-2 (6 december 2019)
Ajax herstelt zich knap met zeges op FC Utrecht (4-0), Heracles Almelo (4-1), Lille OSC (0-2) en FC Twente (2-5), maar wordt een halt toegeroepen door Willem II. Door goals van Mike Trésor Ndayishimiye trakteert de Tilburgse stuntploeg Ajax op de eerste Eredivisie-nederlaag sinds 17 maart 2019, toen AZ met 1-0 te sterk was. Het is zelfs de eerste thuisnederlaag in de Eredivisie sinds 5 november 2017 (1-2 tegen FC Utrecht).

Ajax - Valencia: 0-1 (10 december 2019)
Vier dagen later volgt meteen een nieuwe klap: Ajax heeft tegen Valencia aan een gelijkspel genoeg voor een plek in de achtste finales van de Champions League, maar gaat ten onder door een doelpunt van Rodrigo. Het betekent uitschakeling in het miljardenbal en een vervolg in de veel minder lucratieve Europa League. De nederlaag komt hard aan bij de ploeg van Ten Hag, die in mei 2019 nog op de drempel van de Champions League-finale stond.

AZ - Ajax: 1-0 (15 december 2019)
De rampweek van Ajax wordt compleet als ook AZ te sterk is. In een winderig Alkmaar gaat het in de blessuretijd mis voor de Amsterdammers als Perr Schuurs bij een corner wordt verrast door Myron Boadu. Daley Blind ontbreekt sinds AZ-uit, nadat hij tegen Valencia plotseling niet goed werd. De verdediger bleek te kampen met een ontstoken hartspier. Quincy Promes ontbrak sinds begin december met een kuitblessure.

FC Groningen - Ajax: 2-1 (26 januari 2020)
Ajax boekt overwinningen op Telstar (3-4), ADO Den Haag (6-1), Sparta (2-1) en SV Spakenburg (7-0), maar overtuigend is het allerminst wat de Amsterdammers laten zien. Dat komt komt ook in de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen FC Groningen tot uiting. Ajax gaat met 2-1 de boot in door goals van Kaj Sierhuis en Ramon Pascal Lundqvist. Hakim Ziyech ontbreekt door een kuitblessure.

Ajax - PSV: 1-0 (2 februari)
Ajax verslaat het ploeterende PSV met 1-0, maar na afloop heeft Ten Hag toch grote zorgen: liefst drie basisspelers vallen uit met een blessure. Promes raakt dit keer geblesseerd aan zijn hamstring, Veltman is maanden uit de roulatie met een knieblessure en Ryan Babel heeft rugklachten. Anderhalve week later maakt Ajax bekend dat Ziyech in de zomer naar Chelsea verhuist.

Getafe - Ajax: 2-0 (20 februari 2020)
Ajax lijkt langzaam weer zichzelf te worden met zeges op PSV (1-0), Vitesse (0-3) en RKC Waalwijk (3-0), maar in Spanje gaat het mis. Getafe speelt de Amsterdammers volledig uit de wedstrijd en wint de eerste ontmoeting in de zestiende finales van de Europa League met 2-0. Blind is inmiddels wel weer terug in het team.

Heracles Almelo - Ajax: 1-0 (23 februari 2020)
Drie dagen na de frustrerende exercitie tegen Getafe loopt Ajax tegen een nieuwe tik aan. Cyriel Dessers velt het vonnis over Ajax met een verwoestende uithaal in de tweede helft (1-0). Blind gaat daarbij niet vrijuit. Ziyech ontbreekt opnieuw door een blessure, terwijl de slechte vorm van winteraanwinst Ryan Babel zorgwekkende vormen begint aan te nemen.

Ajax - Getafe: 2-1 (27 februari 2020)
Een nieuwe nederlaag blijft met meer geluk dan wijsheid uit, maar een 2-1 zege is niet genoeg voor Ajax om het vege lijf te redden in Europa. Alleen Danilo Pereira en Carel Eiting komen na de snelle openingstreffer van Getafe-spits Jaime Mata tot scoren. Ajax is uitgeschakeld in de Europa League en kan zich volledig gaan richten op de titelstrijd in de Eredivisie en KNVB Beker.

Ajax - AZ: 0-2 (1 maart 2020)
Ondanks het feit dat de voorsprong op nummer twee AZ is teruggelopen tot drie punten, hebben weinig mensen in Amsterdam het gevoel dat de landstitel op het spel staat. Ajax levert echter een schrikbare prestatie in de Eredivisie-topper en gaat met 0-2 onderuit. AZ nestelt zich daardoor naast Ajax aan kop in de Eredivisie. Bovendien ruiken Feyenoord (zes punten) en PSV (zeven punten) weer bloed.

FC Utrecht - Ajax 2-0 (4 maart 2020)
Het voorlopige dieptepunt wordt bereikt in de halve finale van de KNVB Beker. FC Utrecht is door goals van Sander van de Streek en Simon Gustafon met 2-0 te sterk voor Ajax, dat geen schim meer is van de ploeg die vorig seizoen de halve finale van de Champions League haalde. Ajax kan de beker niet meer prolongeren en maakt alleen nog kans op de landstitel.