Bij sleutelspelers van Rode Duivels zie ik vooral zonnetjes, behalve bij eentje

"Bij sleutelspelers van Rode Duivels zie ik vooral zonnetjes, behalve bij eentje"

04-03-2020 16:09
6

Stilaan komt het Europees Kampioenschap van deze zomer in zicht. Over ruim drie maanden gaan de Rode Duivels nog maar eens op jacht naar eeuwige roem. Peter Vandenbempt wikt en weegt de belangrijkste Rode Duivels in aanloop naar het toernooi. Hij is positief gestemd, al baart de fysieke toestand van Eden Hazard natuurlijk zorgen.

"Bij onze sleutelspelers zie ik vooral zonnetjes, behalve bij eentje", verwijst Peter Vandenbempt bij Sporza naar de enkelblessure van Hazard. "De keeper moet top zijn. En op dat vlak staan we er nog beter voor dan twee jaar geleden. Thibaut Courtois haalt minstens het niveau van in Rusland.  En naast hem heeft Simon Mignolet een grote stap voorwaarts gezet. Hij speelt weer én hij haalt nog eens een topniveau ook. Niet alleen in onze competitie, maar ook in de Champions en de Europa League", looft de journalist de doelman van Club Brugge.

"Ook op het middenveld schijnt de zon volop. Axel Witsel speelt een uitstekend seizoen in Dortmund. Hij is er de vaste man. Youri Tielemans heeft zich geweldig ontwikkeld in de Premier League bij Leicester. Rond Nieuwjaar kende hij een dip, maar nu draait hij met veel présence weer volop mee in een veeleisende competitie. Over Kevin De Bruyne hoef ik het nauwelijks te hebben. Die vliegt momenteel over het veld. Hij wordt niet ten onrechte de beste man ter wereld op zijn positie genoemd", is Vandenbempt lyrisch.

"En voorin verloopt alles naar wens voor Romelu Lukaku", sluit hij zijn goed-nieuws-show af. "Misschien is hij zelfs nog beter geworden dan twee jaar geleden. Hij speelt alleszins met nog meer vertrouwen. Lukaku is een aanvaller waarvoor ze ons benijden. Misschien moeten we een stolp over hem zetten."

Maar ... wat met Hazard?
Ondanks die vele uitblinkers hing er de voorbije weken een negatieve vibe rond de nationale ploeg door de stressfractuur bij Hazard. "Als de Rode Duivels willen meedingen naar de Henri Delaunay-beker zullen ze over een Eden Hazard in topvorm moeten beschikken, een Hazard zoals in de WK-match tegen Brazilië. Toen speelde hij outstanding. Maar eerst zal Hazard nog moeten spelen bij zijn club Real Madrid", adviseert Vandenbempt. 

"Als Hazard pas fit geraakt in de voorbereiding zal Roberto Martinez de groepswedstrijden tegen Rusland, Denemarken en Finland moeten gebruiken om hem op snee te krijgen voor de eindfase van het toernooi. Dat kan, maar ideaal vind ik het niet. Het wordt de komende weken dus hout vasthouden, want de paraatheid van Hazard gaat mee het succes van de Belgen bepalen." De aanvoerder van de Duivels vertrok woensdagmiddag richting Dallas voor zijn operatie.

Een topfitte Hazard zal hoe dan ook van pas komen op het EK. "Als alles potdicht zit, heb je hem nodig om iets te forceren met een individuele actie", weet Vandenbempt. "Dat doet Hazard beter dan De Bruyne. Teams als Rusland en Denemarken gaan op het EK voor doel liggen en de ruimtes dichttimmeren tegen België. En dan komt Eden Hazard van pas. Met een uitzonderlijke actie kan hij drie of vier tegenstanders in de wind zetten."