De marktwaardes van Transfermarkt.com: ‘David zou meer waard zijn in Nederland’

De marktwaardes van Transfermarkt.com: ‘David zou meer waard zijn in Nederland’

04-03-2020 12:44 Laatste update: 12:47
16

Transfmerakt.com is in enkele jaren uitgegroeid tot een referentie op vlak van marktwaardes. Maar, hoe bepaalt de website nu eigenlijk hoeveel een speler waard is?

Het Nieuwsblad vroeg het aan Bart Tamsyn, een Belg die werkt voor Transfermarkt.com. "Het is geen exacte wetenschap", vertelt Tamsyn. "Het is eerder een vergelijkende studie. Met verschillende marktwaarde-coördinatoren wordt gediscussieerd over de prijs die we op een speler gaan plakken. Daarbij wordt rekening gehouden met zijn leeftijd, positie, of hij al dan niet international is, Champions League ervaring, contractduur, geïnteresseerde clubs, en nog andere factoren", doet Tamsyn uit de doeken.

Ook de competitie speelt een rol. Het is echter opvallend dat in Nederland de marktwaardes consistent hoger liggen dan in België. "Jonathan David zal niet direct op 30 miljoen euro worden gezet, want vanuit België is de hoogste transfersom ooit 26 miljoen euro. Als David voor Ajax zou spelen, zou zijn waarde wel hoger zijn. Want zij verkochten wel al spelers voor meer dan 50 miljoen euro."

De markwaardes bepalen is echter verre van een simpele taak. "Wat doen we bijvoorbeeld met Colassin,? Die explodeerde bij Anderlecht maar is nu geblesseerd. En moeten we de waarde van Krmencik laten zakken nu het minder loopt bij Club? Op devaluaties komt echter heel veel reactie", aldus de werknemer.