Eén maand later: hoe verging het de tien opvallendste nieuwkomers in de JPL?

Eén maand later: hoe verging het de tien opvallendste nieuwkomers in de JPL?

03-03-2020 09:40 Laatste update: 18:30
3

Naar goede gewoonte gingen clubs uit de Jupiler Pro League in de wintermercato van 2019-2020 op zoek naar een witte raaf, in sommige gevallen om hiaten op te vullen, anders als extra toegevoegde waarde. Van paniektransfers tot voltreffers: een winterse deal kan alle kanten uit. VoetbalPrimeur.be neemt de tien belangrijkste nieuwkomers uit de voorbije transferperiode onder de loep. Hoe presteren zij bij hun Belgische club?

Voor alle duidelijkheid: enkel spelers die vanuit een buitenlandse competitie naar de Jupiler Pro League kwamen, zijn in het volgende lijstje opgenomen. Daarom komen namen als Jelle Vossen of Bruno Godeau niet in aanmerking. De tien geselecteerden staan in alfabetische volgorde.

Mats Möller Daehli | St. Pauli --> KRC Genk (3,0 miljoen euro)
Alejandro Pozuelo, Ruslan Malinovsky, Sander Berge … De dosis rastalent die het Genkse middenveld achter zich liet het voorbije jaar, is enorm. De regerende landskampioen counterde die uittocht onder meer met de komst van Daehli. Adelbrieven heeft de 24-jarige Noor voldoende: in de jeugd van Manchester United werd hij beschouwd als een topper-in-wording. Uiteindelijk brak Daehli echter niet door op Old Trafford. Ook omzwervingen bij Cardiff City en SC Freiburg brachten geen soelaas. Bij St. Pauli, in de 2. Bundesliga, lukte het wél.

Al die tijd hield Genk de ontwikkeling van Daehli nauwlettend in de gaten. Vooral het profiel van de Noor sprak de technische staf aan: technisch sterk, overzicht en goede passing. Pozuelo 2.0, met andere woorden. Na een maand in de Jupiler Pro League heeft Daehli Hannes Wolf en co evenwel nog geen diensten kunnen bewijzen. In de 4-1-uitnederlaag bij KAA Gent maakte hij zijn debuut, maar nadien liep de spelverdeler op training een hamstringletsel op. Daar is Daehli in februari niet meer van hersteld, al maakte hij in de kraker met Club Brugge (1-2) weer minuten. Kan de Scandinaviër Genk nog diensten bewijzen in de strijd om Play-Off 1?

Dejan Joveljic | Eintracht Frankfurt --> RSC Anderlecht (huur)
Een sluipschutter in de zestien meter, zo wordt Joveljic omschreven. In zijn thuisland bewees de Serviër dat met een handvol doelpunten als jonge knaap, waarop Frankfurt op de kar sprong. De stap naar de Bundesliga bleek evenwel groter dan gedacht. Een huurperiode bij Anderlecht moet die kloof overbruggen. Bij paars-wit hoopt men stiekem de nieuwe Aleksandar Mitrovic in huis gehaald te hebben. De voorbije wedstrijden was de impact van Joveljic echter beperkt.

Het is het verhaal dat wel vaker terugkeert bij Anderlecht in de winterbreak: gerodeerde spelers zijn onhaalbaar, dus richt de recordkampioen haar pijlen op talentvolle voetballers met niet al te veel wedstrijdritme. Joveljic past perfect in dat kraam. Zoals zovelen kan ook hij het gebrek aan speelminuten niet wegsteken. Door blessures bij Kemar Roofe en revelatie Antoine Colassin komt alle aanvalsdruk nochtans op de schouders van Joveljic te liggen, maar na drie wedstrijden zwijgt zijn kanon nog steeds. Zelfs in de walk-over tegen KAS Eupen (6-1) vond de spits de weg naar doel niet. Dat moet toch knagen …

Joris Kayembe | FC Nantes --> Sporting Charleroi (bedrag onbekend)
De Carolo’s dachten in de slotdagen van de wintermercato nog een zaakje te kunnen doen met de komst van Kayembe. De linkspoot was de laatste jaren een wat vergeten Belgisch toptalent, dat zowel bij FC Porto als Nantes nooit de echte doorbraak kon forceren. Terugkeren naar ons land dan maar, moet hij gedacht hebben. Bij Standard Luik kreeg Kayembe destijds zijn opleiding, maar maakte hij geen enkele minuut in het A-elftal.

De inmiddels 25-jarige Kayembe staat dan ook stilaan voor de jaren van de waarheid. In zijn eerste maand bij Charleroi is de Brusselaar met Congolese roots alvast goed begonnen. Hoewel Karim Belhocine graag vasthoudt aan zijn vaste typeploeg, krijgt Kayembe geregeld zijn kans. De ene keer mag hij zich uitleven als linksachter, de andere een rijtje hoger. Technisch heeft Kayembe zeker zijn plaats bij de betere Belgische ploegen. Ook op fysiek vlak, waar toch enige twijfels rezen, lijkt zijn overstap naar Charleroi een voltreffer.

Michael Krmencik | Viktoria Plzen --> Club Brugge (6,5 miljoen euro)
De duurste winteraankoop kwam, niet toevallig, op het conto van de rijkste Belgische club. Al in het najaar van 2019 werd duidelijk dat Philippe Clement er absoluut een diepe spits met torinstinct bij wilde. Emmanuel Dennis, Siebe Schrijvers, Percy Tau … Voetballen kunnen ze ontegensprekelijk, maar killers pur sang? Nee, dat zijn ze niet. Van Krmencik kan dat wél gezegd worden. Club legde dan ook 6,5 op tafel om de Tsjech aan te trekken, weliswaar nadat gesprekken over Adolfo Gaich vastliepen.

62 goals in vijf jaar Viktoria Plzen, nog eens acht erbovenop als international … Krmencik zou de doeltreffendheid van Club verder verhogen, dat leed geen twijfel. Toch kan niemand het verbloemen: zijn eerste wedstrijden voor Blauw-Zwart vielen ronduit tegen. Tot nu toe viel Krmencik vooral op door zijn ‘onbehouwen’ stijl: een stormram, kop in de grond, bij wie de bal meer dan eens van de voet durft te springen. In het frivole combinatiespel van Clement is dat, op zijn zachtst gezegd, even met de ogen knipperen.

Bij een topploeg als Club ligt een nieuwe aanwinst natuurlijk meteen onder het vergrootglas. Een deel van de trouwe aanhang heeft het (nu al) helemaal gehad met Krmencik. ‘Een totale miscast’, luidt de analyse bij hen. Clement lijkt al iet of wat mee te gaan in dat oordeel. Tegen Sporting Charleroi werd Krmencik gedegradeerd tot invaller, bij de wedstrijden met Manchester United kreeg hij zelfs geen speelminuten. Benieuwd of die benarde situatie nog verbetert.

Kemar Lawrence | New York RB --> RSC Anderlecht (1,28 miljoen euro)
Na een maand in Brussel kwam Lawrence nog geen enkele keer in actie, dus is het koffiedik kijken naar zijn kwaliteiten. De Jamaicaan heeft alvast het ideale voorbeeld op Neerpede rondlopen. Amir Murillo, die ook van New York RB overkwam, deed het in zijn eerste matchen voortreffelijk. Aangezien Anderlecht voor deze Lawrence nog eens het dubbele van dat transferbedrag op tafel legde, liggen de verwachtingen hoog. Eens de vleugelverdediger helemaal topfit is, zal hij hoe dan ook zijn kansen krijgen.

Voorlopig kunnen we enkel afgaan op wat over hem verteld wordt in de MLS. En, toegegeven, Lawrence had een uitstekende reputatie over de plas. Als linksachter combineert hij defensieve onverzettelijkheid met offensieve meerwaarde, klinkt het. Verder wordt de winteraanwinst omschreven als ‘impulsief’. Niet toevallig luidt zijn bijnaam ‘Taxi’, “naar de taxichauffeurs in Jamaica, die allemaal gek zijn”, lichtte Lawrence zelf toe. Benieuwd wat dat geeft op een voetbalterrein …

Amir Murillo | New York RB --> RSC Anderlecht (680.000 euro)
We haalden hem al aan, deze Murillo. Misschien is de nieuwe rechtsback van Anderlecht wel hét koopje van de afgelopen wintermercato. Paars-wit was er dan ook als de kippen bij om de Panamees aan te trekken: op Sinterklaasdag beklonk het de deal met New York. Na een ruime inloopperiode (hij mocht vanzelfsprekend pas vanaf 2020 minuten maken voor Anderlecht) openbaarde Murillo zich inderdaad als een geschenk.

De technische staf in Brussel had haar analyse snel klaar na de heenronde. Vooral op de backposities kon Anderlecht extra kwaliteit gebruiken. Murillo brengt die extra kwaliteit. Fysiek is de vleugelverdediger ijzersterk, wat hem in staat stelt om 90 minuten lang op en af te draven langs de zijlijn. Daarbovenop zijn de voeten van Murillo meer dan behoorlijk. Zijn voorzetten stichten alvast meer gevaar dan wat paars-wit voor de winterbreak op de mat legde. Steeds vaker kiest Frank Vercauteren (en Vincent Kompany?) er dan ook voor om het systeem met de ‘inverted backs’ te laten varen en gewoon te overlappen.

Anderson Niangbo | Wolfsberger AC --> KAA Gent (4,0 miljoen euro)
Net als Club deinsde ook Gent er niet voor terug om flink wat geld uit te geven in de winterse transferperiode met het oog op de titelstrijd. Met de twintigjarige Niangbo hengelde Michel Louwagie een opportuniteit binnen. Bij Europa-League-revelatie Wolfsberger dartelde de Ivoriaan onder meer AS Roma, toevallig tegenstander in de zestiende finales, bij momenten tureluurs.

Jess Thorup was in de wolken met zijn nieuwe aanwinst, aangezien Niangbo een type is dat hij niet meteen in de kern had. De razendsnelle youngster is eerder een klassieke vleugelaanvaller, waardoor Thorup in wedstrijden kan omschakelen van zijn favoriete ruitmiddenveld naar een formatie met bredere wingers. Aangezien Gent geweldig voetbalt in haar basistactiek, vervulde Niangbo tot nu toe voornamelijk de rol van invaller.

Dat doet de sneltrein wel geweldig. Niangbo is de ideale pion om in te zetten op het moment dat een tegenstander meer risico’s moet gaan nemen, want met zijn verschroeiende versnelling is hij dodelijk in de omschakeling. Op die manier wist de Ivoriaan al twee keer te scoren, zowel thuis tegen KRC Genk (4-1) als op bezoek bij KV Mechelen (0-3). Niangbo zou zomaar een belangrijke troefkaart kunnen worden voor de Buffalo’s in Play-Off 1.

Marko Pjaca | Juventus --> RSC Anderlecht (huur)
Het talent van Pjaca staat buiten kijf. Als tiener speelde de Kroaat de pannen van het dak bij Dinamo Zagreb. Na twee knaljaren schreef Juventus liefst 23 miljoen euro over naar de Kroatische hoofdstad. Na een aanvaardbaar debuutseizoen als vaste invaller verdween Pjaca naar het achterplan. Een uitleenbeurt aan Fiorentina moest wedstrijdritme opleveren, maar in Firenze scheurde het wonderkind de ligamenten van zijn knie af. Een maandenlange revalidatie volgde.

Een huurperiode bij Anderlecht moet Pjaca weer op de kaart zetten. Wat een geruststelling kan bieden, is dat paars-wit van Juventus ook volgend seizoen mag beschikken over de Kroaat, als het dat wil natuurlijk. Zo krijgt Pjaca alle tijd om weer naar zijn beste niveau toe te werken. Nu al vertoont zijn vormcurve een stijgende lijn. Na twee uitleenbeurten verscheen hij tegen KAS Eupen voor het eerst aan de aftrap. In de 6-1-monsterzege etaleerde Pjaca zijn kwaliteiten én vond hij het vijandelijke net. Altijd belangrijk voor het vertrouwen.

Eden Shamir | Hapoel Beer Sheva --> Standard Luik (1,8 miljoen euro)
Het weze u vergeven als u Shamir (even) uit het oog verloren was in het lijstje winteraanwinsten. De overgang naar Standard verliep redelijk geruisloos, terwijl de Luikenaars nochtans een behoorlijke som op tafel toverden. Prompt verscheen Shamir eind januari aan de aftrap tegen KV Kortrijk. Door de 3-1-nederlaag in het Guldensporenstadion viel dat debuut echter tegen. Sindsdien wacht de Israëliër op meer speelminuten van Michel Preud’homme.

Verrassend is dat niet, want Standard haalde Shamir voornamelijk in huis als doublure voor de tandem Samuel Bastien – Gojko Cimirot. Dat duo presteert opperbest na de winterstop. De Rouches pakten zeven op negen tegen Club Brugge, KRC Genk en Royal Antwerp FC en zitten dus weer in een opwaartse spiraal. Voorlopig lijkt er voor Shamir dus enkel een rol in de marge weggelegd te zijn.

Kristian Thorstvedt | FC Viking --> KRC Genk (1,5 miljoen euro)
Als Daehli de (laattijdige) opvolger van Pozuelo beoogt te worden, zou Thorstvedt op termijn landgenoot Berge moeten doen vergeten in Genk. Een loodzware erfenis, te meer omdat de jonge Noor niet bepaald hetzelfde profiel heeft als zijn voorganger. Terwijl Berge als controleur erg comfortabel aan de bal is, lijkt Thorstvedt eerder te steunen op zijn fysieke capaciteiten. De voormalige Viking brengt dan ook meer diepgang zonder bal en hoort zo eerder op nummer acht thuis.

Zijn wittebroodsweken zijn alvast veelbelovend. Sinds zijn komst naar de Luminus Arena deed Thorstvedt al in elke wedstrijd mee, gelijk verdeeld over basisplaatsen en invalbeurten. In de knappe 0-3-overwinning bij Zulte Waregem wist de middenvelder bovendien zijn rekening te openen. Scoren zou één van zijn troefkaarten moeten zijn. Bij Viking trof Thorstvedt de voorbije twee seizoenen respectievelijk negen en tien keer raak. Mooi meegenomen, want na het vertrek van Ally Samatta kan Genk zeker wat extra torinstinct gebruiken.