AZ heerst in de Arena, komt naast Ajax en leidt heerlijk slot van het seizoen in

AZ heerst in de Arena, komt naast Ajax en leidt heerlijk slot van het seizoen in

01-03-2020 22:36
6

De titelstrijd in de Eredivisie is weer helemaal opengegooid na de zondagavondwedstrijd tussen Ajax en AZ. De ploeg van Arne Slot bleek de Europa League-uitschakeling op donderdagavond het best te hebben verteerd en boekte een dikverdiende 0-2 zege in de Johan Cruijff Arena: de Noord-Hollandse buren staan nu in punten gelijk, met nog tien duels te gaan.

Ajax-trainer Erik ten Hag kon niet beschikken over Ryan Babel, maar had weer de beschikking over Nicolás Tagliafico, Hakim Ziyech en Quincy Promes. Collega Slot noteerde geen verrassingen in zijn opstelling. Het gaspedaal werd direct na de aftrap ingedrukt: Marco Bizot redde knap op een inzet van Promes en Myron Boadu opende de score aan de andere de score. Daley Blind verdedigde door het midden uit, Fredrik Midtsjö handelde razendsnel en de matchwinner van AZ-Ajax sloeg ook toe in Amsterdam: 0-1.

De na drie minuten gevallen openingstreffer gaf AZ vertrouwen: de gasten lieten de bal rustig rondgaan en tikten Ajax bij vlagen van het kastje naar de muur. Midtsjö had de 0-2 op zijn schoen, maar stuitte op Andre Onana. Ook Dani de Wit en Boadu misten prima kansen om de marge te verdubbelen, terwijl Ajax niet verder kwam dan een kopbal van Dusan Tadic. De Amsterdammers schreeuwden bovendien tevergeefs om een strafschop na een overtreding van Ramon Leeuwin op Tagliafico.

Na rust klopte Ajax nadrukkelijker op de deur, maar meldde ook AZ zich regelmatig in het vijandelijke strafschopgebied. Oussama Idrissi vond de bovenhoek na een keurige aanval over rechts, maar de VAR had hands van Boadu gezien: Serdar Gözübüyük nam het advies over en keurde de treffer af. Het moment bleek het startsein voor een hectische fase: Idrissi en Boadu grepen kort daarna weer de hoofdrol, maar Boadu stiftte over.

Nu was het de beurt aan Ajax: Bizot pareerde een afstandspoging van Blind en redde subliem op een kopbal van Tagliafico. In de nastoot werd het duel in het slot gegooid: Teun Koopmeiners vond Idrissi met een splijtende dieptepass, de linksbuiten passeerde Onana opnieuw en de VAR had ditmaal geen reden om in te grijpen.

Die mokerslag was te veel voor de gastheren. Ziyech en Tagliafico lieten zich in de slotfase van hun slechtste kant zien. De Argentijnse linksback plantte zijn noppen in de dij van Jonas Svensson en de toekomstige speler van Chelsea zocht met veel misbaar de catacomben op, nadat hij werd vervangen door Klaas-Jan Huntelaar. De Amsterdammers blijven op 53 punten staan, AZ bereikt dat aantal juist.