VP’s Brandmeter: Blessure van Hazard hangt als een schaduw boven de EK-selectie

VP’s Brandmeter: Blessure van Hazard hangt als een schaduw boven de EK-selectie

29-02-2020 14:00 Laatste update: 23:17

Op voetbalvlak zal 2020 grotendeels in het teken van het Europees Kampioenschap staan. Bij de Rode Duivels, één van de topfavorieten op eindwinst, worden de plaatsjes in de selectie van Roberto Martinez bijzonder duur. Daarom meet VoetbalPrimeur.be maandelijks de temperatuur op. Wie is voldoende ‘hot’ om een selectie af te dwingen? En bij welke Duivel dreigt het vuur te doven? Als uitgangspunt van onze Brandmeter nemen we de prestaties en gebeurtenissen van enkele opvallende Belgen tijdens de voorbije maand.

In vuur en vlam 🔥🔥🔥🔥🔥
Dat Club Brugge in een mindere periode zit, kan niemand ontkennen, maar aan Simon Mignolet ligt dat toch niet. Ook bij de pandoering op Manchester United (5-0) was de Limburger één van de uitblinkers bij Club. Veelbetekenend … Wie wél successen boekten met hun clubs, zijn Jason Denayer en Axel Witsel. Aanvoerder Denayer speelde ijzersterk in de verrassende 1-0-overwinning van Olympique Lyon tegen Juventus, waar hij Cristiano Ronaldo geen mogelijkheid gunde. Bij Borussia Dortmund profiteert Witsel dan weer mee van de ontluiking van fenomeen Erling Haaland. Tegen Paris Saint-Germain (2-1) was stiekem niet de Noor, maar onze landgenoot de beste man op het terrein.

Nu er achter de deelname van Eden Hazard serieuze vraagtekens worden geplaatst (zie verderop, helaas), krijgen enkele andere vaste waarden extra druk op de schouders. Gelukkig benadert zowel Kevin De Bruyne als Romelu Lukaku momenteel zijn topvorm. Met een doelpunt en een assist in Bernabeu bevestigde KDB nogmaals zijn statuut van beste middenvelder ter wereld. De ideale foerier om goalgetter Lukaku te bedienen. In februari was de stormram van Internazionale opnieuw goed voor vijf treffers, waarvan twee in de Europa League.

Heet 🔥🔥🔥🔥
Een recordbreker, die is per definitie ‘on fire’. Sinds deze week mag Dries Mertens zich officieel (mede-)topschutter aller tijden van Napoli SC noemen. Zijn perfecte plaatsbal tegen FC Barcelona gaf de Zuid-Italianen bovendien hoop om te overleven in Camp Nou. Na een blessure staat Mertens er weer helemaal. Ook bij Real Madrid loopt een Belg rond die straffe reeksen neerzet. Thibaut Courtois blijft belangrijke ballen pakken voor de Koninklijke, al zat er in februari slechts één clean sheet in. Incontournable als nummer één van de Duivels, waar het derde stekje in de hiërarchie nog open ligt. Hendrik Van Crombrugge profileert zich daar steeds meer als dé kandidaat. De doelman blijft een erg betrouwbaar sluitstuk bij het stilaan beter draaiende RSC Anderlecht.

Het is een publiek geheim dat de achterhoede van de Rode Duivels op haar laatste benen loopt. Martinez is dan ook koortsachtig op zoek naar vers bloed. De voorbije 29 dagen solliciteerden Sebastiaan Bornauw (1FC. Köln), Dedryck Boyata (Hertha BSC) en Zinho Vanheusden (Standard Luik) nadrukkelijk. Die eerste twee doen het geweldig in de Bundesliga. Boyata wist zelfs twee keer te scoren in februari, al slikte zijn Hertha in vier competitiematchen wel twaalf tegentreffers … Dan gaat het Köln beter voor de wind, met enkele ruime zeges. Ook Bornauw trof aan het begin van deze maand raak, zijn vierde van het seizoen alweer. Tot slot groeit Vanheusden weer naar zijn beste niveau toe. De talentvolle mandekker begon het seizoen in de lappenmand, maar is nu één van de architecten van de sterke remonte van Standard, met onder meer zeges tegen KRC Genk (1-3) en Royal Antwerp FC (1-0).

Een speciale vermelding is er nog voor Adnan Januzaj. Een EK-selectie leek dood en begraven, maar kijk, plots komt het talent van de sierlijke linkspoot dan toch weer bovendrijven. Met twee (knappe) doelpunten in een week tijd hielp Januzaj Real Sociedad mee aan een bewonderenswaardige derde plek in de stand. Bovendien ligt de finale van de Copa del Rey binnen handbereik. Zet bekerwinst de EK-kandidatuur van het gewezen Anderlecht-product extra kracht bij? Verder pakt ook Thorgan Hazard (Borussia Dortmund) haast wekelijks uit met beslissende acties. De samenwerking met Haaland verloopt uitstekend.

Warm 🔥🔥🔥
Heel wat jongens van de ‘tussengeneratie’ proberen hun stempel te drukken op de Premier League. Zonder te excelleren waren Dennis Praet en Youri Tielemans steeds van de partij bij Leicester City. The Foxes kenden wel een dramatische februarimaand, zonder overwinning. Beetje zelfde verhaal bij Leandro Trossard: veel spelen, maar wel vaak onderuit met Brighton & Hove Albion. Dan verging het Wolverhampton Wanderers beter. Onder meer dankzij Leander Dendoncker slikte het vier duels op rij geen tegentreffer én stootte het door naar de achtste finales van de Europa League. Oude vos Christian Benteke (Crystal Palace) haalde dan weer opgelucht adem. Tegen Everton FC maakte de Luikenaar ein-de-lijk die eerste treffer van het seizoen. Kan een belangrijke zijn, met het oog op de concurrentiestrijd met Michy Batshuayi.

We spraken al over de opkomende garde bij de verdedigers, maar Vincent Kompany zou er natuurlijk ook graag bij zijn komende zomer. De voorbije matchen was het leidersfiguur van Anderlecht alvast helemaal fit. Dat is eigenlijk het enige criterium dat bij hem van toepassing is voor een EK-ticket. Bij die andere ster uit de Jupiler Pro League, Hans Vanaken, loopt het tegenwoordig stroever. De tweevoudige Gouden Schoen kan, mede door een polsblessure, Club niet langer naar de grootse hoogtes van voor Nieuwjaar stuwen. Over een EK-stek lijkt de spelmaker zich echter weinig zorgen te moeten maken. Op de rechterflank heeft Martinez niet al te veel besognes. Thomas Meunier is daar de vaste man, zoals hij die rol ook bij Paris Saint-Germain vervult. Als ideale back-up stapt (hoogstwaarschijnlijk) Timothy Castagne mee het vliegtuig op. De Waal beleeft met het frivole Atalanta Bergamo een sprookje in de Champions League: de kwartfinale wenkt!

Wat wél een verrassing zou zijn, is een selectie voor Marouane Fellaini. In principe is de boomlange middenvelder op Rode-Duivels-pensioen, maar steeds nadrukkelijker duiken geruchten de kop op dat Martinez de speler van Shandong Luneng er graag bij zou hebben. De bondscoach ontkent dat ook niet langer. Wie terugkeerde uit China, is Yannick Carrasco. In zijn tweede periode bij Atlético Madrid kon de aanvaller zijn stempel nog niet drukken, maar de move richting Europa zou het definitieve zetje richting EK-selectie geweest kunnen zijn.

Lauw 🔥🔥
Hopelijk moeten Belgische fans en media deze zomer niet met droefnis terugverwijzen naar 22 februari 2020. Op die dag sloeg het noodlot toe voor Eden Hazard. Na een onschuldige beweging was de diagnose bikkelhard: stressfractuur in de enkel. Daardoor is de dribbelaar nu al zeker out tot het einde van het seizoen. Gelukkig opent het EK pas ruim een maand later, maar geruststellend is het allemaal niet. Hoe dan ook zal Hazard met bitter weinig wedstrijdritme aan het toernooi beginnen, als onze aanvoerder al überhaupt fit geraakt. Een race tegen de klok.

Niemand hoopt er natuurlijk op, maar stél dat Hazard het niet haalt, komt er wel een gegeerd plekje vrij in de kern. Wie de Real-ster misschien wel het best benadert qua profiel, is Yari Verschaeren. Het raspaardje van Anderlecht kende rond de jaarwisseling zelf pech met een enkelletsel, maar is inmiddels weer hersteld. Speelt de lieveling van Martinez zich via Play-Off 1 of 2 richting EK? Ook enkele andere JPL-spelers zouden wel eens van meer durven dromen, al beantwoorden zij niet aan de spelwijze van Hazard. Zo zijn Sven Kums en Vadis Odjidja de drijfveren van het soms wervelende voetbal van KAA Gent. Dat moet ook Martinez in de smiezen hebben.

Daarnaast werd Obbi Oulare (Standard) met lof overladen door trainer Michel Preud’homme na zijn raketgoal tegen Antwerp, terwijl Elias Cobbaut bevestigt bij Anderlecht en bovendien over een interessant profiel beschikt. Kan de linkspoot profiteren van de onvermijdelijke neergaande spiraal bij de oudere generatie? Toby Alderweireld (Tottenham Hotspur) en Thomas Vermaelen (Vissel Kobe) werken nog wel hun wedstrijden af, maar maken minder indruk dan voorheen. Jonge wolven als Benito Raman (Schalke 04) en Dodi Lukebakio (Hertha BSC) blijven hun best doen in de Bundesliga. Divock Origi heeft het dan weer lastig bij Liverpool FC. Voor Nieuwjaar gunde Jürgen Klopp hem nog geregeld speeltijd, maar in februari kreeg onze landgenoot geen minuut in de Premier League. Dat hypothekeert de kansen voor het EK.

Smeulend 🔥
Het was een beeld dat de voetbalwereld rondging: Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur) in zak en as na zijn wissel in het FA-Cup-duel met Southampton FC. De recordinternational sloot daarmee zelf zijn hoofdstuk in Londen af. In tussentijd maakt José Mourinho wel nog gebruik van Vertonghen, maar de onverzettelijkheid van pakweg drie jaar geleden lijkt verdwenen. Iets verderop in de Britse hoofdstad loopt nog een gevallen ster rond. Wat scheelt er toch met Michy Batshuayi? Van Frank Lampard krijgt de aanvaller niet zo veel kansen bij Chelsea FC, maar dat valt het clubicoon niet kwalijk te nemen, als je de prestaties van Batsman onder de loep neemt. Die zijn soms gewoonweg niet om aan te zien. Is zijn EK-stekje in gevaar?

Nacer Chadli sukkelt dan weer met zijn lichaam. In de herfstmaanden was de vleugelspeler een schaars lichtpunt in donkere tijden bij Anderlecht. Door blessureleed is die hoogvorm helemaal weggedeemsterd. In februari lag Chadli opnieuw in de lappenmand, waardoor hij geen enkele speelminuut kon verzamelen. Dat begint stilaan problematisch te worden met het oog op het EK. Of Koen Casteels (VFL Wolfsburg) er deze zomer zal bij zijn, is ook twijfelachtig. Met de opmars van Van Crombrugge is de concurrentie voor doelmannenposities weer flink toegenomen.

Gedoofd
Game over is het ongetwijfeld voor Kevin Mirallas, die bij zijn komst naar Royal Antwerp FC nochtans liet verstaan stiekem nog te hopen op een plaats bij de Rode Duivels. Bij The Great Old geraakt hij echter zelfs met moeite aan een basisstek. Wie er wel week in week uit staat, is Brandon Mechele. De verdediger van Club Brugge lijkt daarentegen de kwaliteit te ontbreken om op het allerhoogste niveau mee te draaien. De kinderachtige gelijkmaker van Manchester United op Jan Breydel vat die aanname eigenlijk perfect samen.

Ook Maxime Lestienne (Standard) en Laurent Depoitre (Gent) mogen hun EK-droom (als ze die al hadden) opbergen. Na zijn sterke seizoensbegin haalde Martinez Lestienne er nog even bij, maar net dan kwetste de linkspoot zich. Het lijkt een voor altijd gemiste kans. In de strijd om doublure te worden van Lukaku komt Depoitre dan weer te kort. Bovendien sukkelde de targetman van de Buffalos met een vervelende voetblessure in de eerste weken van februari.

VP’s EK-selectie eind februari:
Doelmannen: Thibaut Courtois – Simon Mignolet – Hendrik Van Crombrugge
Verdedigers: Toby Alderweireld - Dedryck Boyata – Timothy Castagne - Jason Denayer - Vincent Kompany – Thomas Meunier - Jan Vertonghen
Middenvelders: Kevin De Bruyne – Leander Dendoncker – Thorgan Hazard - Dennis Praet – Youri Tielemans - Hans Vanaken – Axel Witsel
Aanvallers: Christian Benteke - Eden Hazard (?) – Adnan Januzaj - Romelu Lukaku - Dries Mertens – Divock Origi