Mindere Mbokani uit de wind gezet bij Antwerp: Lamkel Zé is helemáál weggevallen

Mindere Mbokani uit de wind gezet bij Antwerp: "Lamkel Zé is helemáál weggevallen"

25-02-2020 09:18 Laatste update: 09:34
5

Na een schamele twee op twaalf is Royal Antwerp FC afgegleden naar plaats vijf in de rangschikking. Nochtans slikte het Stamnummer Eén slechts vier doelpunten in die vier matchen. Zelf kon het er echter maar twee maken. Het schoentje knelt dan ook vooraan, beseft oud-spits Cisse Severeyns.

Scorebordjournalistiek zou de diagnose simpel maken: topschutter Dieumerci Mbokani scoort niet meer. In 2020 deed de Congolees dat pas twee keer, beide keren vanop de penaltystip bovendien. Het is inmiddels al elf wedstrijden geleden dat Mbokani nog eens een veldgoal maakte in de Jupiler Pro League. Geen al te beste cijfers voor een puntaanvaller. Jonathan David (KAA Gent) is hem dan ook voorbij als Gouden Stier.

Toch is er veel meer aan de hand, weet ook Severeyns. "De steun van achteruit is serieus verminderd. Ik kijk niet naar Mbokani", zet de voormalige Antwerp-speler 'Dieu' uit de wind in Gazet van Antwerpen. "Hij is niet op z’n best, maar brengt nog altijd wel wat bij. Het loopt vooral stroef omdat de steun van de mannen áchter hem fel verminderd is. Voor Nieuwjaar kon hij rekenen op Refaelov en Lamkel Zé, maar die zijn weggevallen – Lamkel Zé zelfs helemáál. De enige die nog iets extra’s toont, is Rodrigues."

Tactische aanpassingen?
Misschien ligt de sleutel dan wel bij trainer Laszlo Bölöni. "De vraag is: moet Antwerp dan offensiever gaan spelen?", vraagt Severeyns zich af. "Dat is al tweeënhalf jaar de discussie, Bölöni speelt ook al offensiever dan in het begin. Maar je kan niet zomaar acht aanvallers opstellen, je moet aan het evenwicht denken. Ik vind het net knap dat Bölöni erin slaagt om zijn flankaanvallers constant te laten lopen en defensief werk te laten verrichten."

"Dat gaat soms ten koste van de frisheid, maar na een uur kan je twee verse krachten erop gooien, wat meestal ook gebeurt. Misschien moet Bölöni eens een extra systeem uitproberen om te verrassen. Maar het is vooral te hopen dat Mbokani weer piekt in Play-off 1, vorig jaar was hij daarin fenomenaal", leeft Severeyns op hoop.