'Opvallende verandering: gele kaart na racisme kan geschrapt worden'

'Opvallende verandering: gele kaart na racisme kan geschrapt worden'

19-02-2020 18:45 Laatste update: 18:46
8

De KBVB gaat een opvallende verandering doorvoeren op 1 maart. Vanaf die datum kunnen gele kaarten als gevolg van racisme namelijk kwijtgescholden worden. De beslissing komt er onder meer na het incident rond Marco Ilaimaharitra.

De middenvelder van Sporting Charleroi verloor tegen KV Mechelen zijn zelfbeheersing na een racistisch incident. Een supporter van KV Mechelen zou een Hitlergroet hebben gebracht in zijn richting. Ilaimaharitra trok naar de assistent-ref, maar kreeg een gele kaart van ref Jonathan Lardot. Tot overmaat van ramp was het zijn vijfde gele karton, waardoor hij geschorst was voor de volgende partij.

De Professional Refereeing Department van de KBVB heeft nu besloten dat zo'n gele kaarten kwijtgescholden kunnen worden, als ze voortvloeien uit verbaal of non-verbaal racisme. Er moet wel unanimiteit zijn binnen dat orgaan, meldt Gazet Van Antwerpen

Afgelopen weekend vond er nog een racistisch incident plaats in Portugal. Daar werd Moussa Marega, de spits van FC Porto, geviseerd. Ook hij kreeg geel voor zijn reactie en verliet daarna uit eigen beweging het veld.