De Pro League is in deze vorm een achterhaald model

"De Pro League is in deze vorm een achterhaald model"

Gepubliceerd: dinsdag 18 februari 2020 om 20:42di 18-02-2020 om 20:42

Er blijft veel commotie rond het contract van Eleven Sports voor de televisierechten van de Jupiler Pro League. Tegenover De Tribune laten journalisten Stef Wijnants (Sporza) en Dries Bervoet (De Tijd) hun licht schijnen.

"Wat ik niet begrijp", begint Wijants zijn betoog, "is dat de K11, de groep van kleinere clubs, daar zo gemakkelijk in meegaat. Zulte-Waregem, bijvoorbeeld, krijgt elk jaar 4,54 miljoen euro uit de verkoop van de voetbalrechten. Over 5 jaar wordt dat 4,91 miljoen euro, ofwel een opwaardering van 470.000 euro.”

“Voor STVV is dat zelfs maar 260.000 euro”, gaat Wijnants verder. “Dat is toch peanuts? Als het tv-contract zo belangrijk is voor de K11, dan hebben ze het gemakkelijk ondertekend. Ik stel mij trouwens de vraag of we nog kunnen spreken van een G5. Je hebt niet alleen Antwerp, maar ook Zulte Waregem en Charleroi. Uiteindelijk is het een G7 of G8."

Pro League achterhaald
Bervoet vindt de Pro League achterhaald. "Wat deze vaudeville zegt, is dat de Pro League in deze vorm achterhaald is. Het is een diplomatieke conferentie vol belangenconflicten. In de eerste plaats kan je de CEO Pierre François moeilijk een onafhankelijke persoon noemen."

"Waarom is er geen onafhankelijke structuur mogelijk zoals bij de Premier League in Engeland? Een model met een onafhankelijke CEO en een onafhankelijk directiecollege. Ze nemen beslissingen met de clubs die aandeelhouder zijn. Daarmee kan je dit soort discussies vermijden”, besluit Bervoet.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Vind jij dit ook?

(250 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws