Cijfers kleuren rood voor profclubs, maar er is toch hoop: Evaluatie pas in 2021

Cijfers kleuren rood voor profclubs, maar er is toch hoop: "Evaluatie pas in 2021"

Gepubliceerd: dinsdag 11 februari 2020 om 08:02di 11-02-2020 om 08:02

De financiële cijfers voor onze profclubs kleurden nooit eerder zo rood. De clubs uit 1A en 1BB zouden samen maar liefst 87 miljoen euro verlies hebben geleden. Al lijkt alles minder erg dan het lijkt.

Anderlecht was de slechtste leerling van de klas en had een verlies van maar liefst 25 miljoen euro. OH Leuven (13 miljoen) en Antwerp FC (10 miljoen euro) vervolledigden de top drie. Club Brugge deed het dan weer het best met een winst van zeven miljoen euro.

Die cijfers worden echter gerelativeerd door Wim Lagae, sporteconoom aan de KUL. "Naar analogie met de UEFA voerde de Pro League vorig jaar het Financial Fair Play-systeem in", zegt hij aan Het Laatste Nieuws. "Wat dat betreft volgt de echte evaluatie pas in 2021."

Clus krijgen dus nog wat tijd om geld te verdienen en de cijfers weer in het groen te krijgen. Wanneer moeten clubs dan een sanctie vrezen? "Gespreid over drie seizoenen mag een club een maximaal verliescijfer hebben van 5 miljoen euro", zegt Lagae.

Anderlecht probeerde dat al te verhelpen met een kapitaalsverhoging door Marc Coucke, hij investeerde 27 miljoen euro. "Hun vorm van financiële doping is bijna opgebruikt", zegt Lagae. "Vandaar dat zij met Karel Van Eetvelt een nieuwe CEO hebben gehaald die ervoor zal moeten zorgen dat de operationele uitgaven 'matchen' met de inkomsten."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws