Slechts vijf profclubs draaien winst, totaalverlies van bijna 88 (!) miljoen

Slechts vijf profclubs draaien winst, totaalverlies van bijna 88 (!) miljoen

10-02-2020 23:04 Laatste update: 23:26
3

De profclubs uit de Jupiler Pro League en de Proximus League hebben tijdens het seizoen 2018-2019 historische verliezen gedraaid. In totaal gaat het om bijna 88 miljoen euro; nooit eerder lag dat cijfer zo hoog. Slechts vijf Belgische profclubs sloten het boekjaar af met een positieve balans.

Dat blijkt uit de cijfers die gepubliceerd werden aangaande de Financial Fair Play. Dat Club Brugge de beste leerling uit de klas was, kwam eerder al naar buiten. Ook Sporting Charleroi, Sint-Truiden, KAA Gent en Waasland-Beveren hebben er wat geld bij. Alle overige ploegen uit Eerste Klasse A én B waren het afgelopen jaar verlieslatend.

En de bedragen waarover gesproken wordt, zijn enorm. Het vorige 'diepterecord' stond op 48 miljoen euro, nu is dat dus opgelopen naar 88 miljoen, bijna het dubbele. Dat lijkt in strijd te komen met de regels van de Financial Fair Play. Die stellen dat profclubs over drie seizoenen heen niet meer dan 30 miljoen euro méér mogen uitgeven dan ze hebben binnengekregen via de dagelijkse werking.