TV-rechten zorgen voor verdeeldheid: “Nergens in Europa is het verschil zo groot”

TV-rechten zorgen voor verdeeldheid: “Nergens in Europa is het verschil zo groot”

10-02-2020 14:28
33

De raad van bestuur van de Pro League komt vanavond opnieuw bijeen over het TV-contract. Het Nieuwsblad meldt dat het bod van Eleven Sports van 103 miljoen euro het aantrekkelijkst was, maar dat de clubs onderling niet overeen kwamen.

Eleven bood twee miljoen euro meer dan wat Proximus, Telenet en VOO samen boden. Enkel KAA Gent-voorzitter Ivan De Witte was als enige niet akkoord omdat hij nog gelooft in een verkoop van 120 miljoen euro. Dat was echter niet de oorzaak voor de verdeeldheid.

‘Het nefaste was dat de clubs er onderling niet uitkwamen hoe het geld te verdelen. De G5 (RC Genk, AA Gent, Standard, Anderlecht en Club Brugge) wil nagenoeg de volledige meerwaarde boven de 80 miljoen euro - de waarde van het huidige contract - voor zichzelf houden’, klinkt het.

Daar gaan de K11 (de kleinere clubs) en de clubs uit 1B niet mee akkoord. Zij willen 20 procent van de meerwaarde zodat er nog 80 procent voor de G5 zal overblijven. “Nergens in Europa is het verschil tussen tv-inkomsten van grote en kleine clubs zo groot”, luidt het oordeel.