VP’s Brandmeter: Voorhoede baart Martinez zorgen, Vanaken valt niet weg te denken

VP’s Brandmeter: Voorhoede baart Martinez zorgen, Vanaken valt niet weg te denken

31-01-2020 10:00 Laatste update: 16:10
4

Op voetbalvlak zal 2020 grotendeels in het teken van het Europees Kampioenschap staan. Bij de Rode Duivels, één van de topfavorieten op eindwinst, worden de plaatsjes in de selectie van Roberto Martinez bijzonder duur. Daarom meet VoetbalPrimeur.be maandelijks de temperatuur op. Wie is voldoende ‘hot’ om een selectie af te dwingen? En bij welke Duivel dreigt het vuur te doven? Als uitgangspunt van onze Brandmeter nemen we de prestaties en gebeurtenissen van enkele opvallende Belgen tijdens de voorbije maand.

In vuur en vlam 🔥🔥🔥🔥🔥
Ook in de eerste maand van 2020 blonken enkele Belgische doelmannen uit. Over Thibaut Courtois wordt na een moeilijke start al lang niet meer getwist bij Real Madrid. Onze nationale nummer één pakt week in week uit belangrijke punten voor De Koninklijke. Datzelfde geldt voor Hendrik Van Crombrugge. Niet dat RSC Anderlecht zoveel wint dezer dagen, maar áls het eens lukt, is de keeper steeds de uitblinker, zoals afgelopen zondag nog in de hold-up tegen Cercle Brugge (1-2).

Onder de lat heeft Martinez dus geen kopzorgen. Ook over zijn spelmakers zal de bondscoach tevreden zijn. Kevin De Bruyne (Manchester City) draait nu al maandenlang op toerental, ook al is de Engelse titelstrijd gelopen. Mocht KDB echter uitvallen (hout vasthouden dat dat niet gebeurt, uiteraard), heeft Martinez nog enkele interessante opties achter de hand. Hans Vanaken sleepte midden januari zijn tweede Gouden Schoen in de wacht en zette die triomftocht in de verf met een glansprestatie tegen Anderlecht (1-2).

Ten slotte steekt ook Dennis Praet zijn neus steeds nadrukkelijker aan het venster. De Leuvenaar verschijnt als maar vaker aan de aftrap bij Leicester City. Daar geeft hij zeker iets voor terug: deze maand maakte Praet zijn allereerste doelpunt in de Premier League, terwijl hij in de FA Cup uitpakte met een weergaloze steekpass. ‘Het broertje van De Bruyne’, schreef de Engelse pers. En op het EK ook de doublure?

Heet 🔥🔥🔥🔥
Romelu Lukaku (Internazionale) liep de laatste weken misschien net wat minder in de kijker, maar als op-één-na-topschutter van de Serie A is onze landgenoot natuurlijk een zekerheidje. Bij Inter draait het daarentegen wel wat minder, waardoor Juventus weer (even?) de bovenhand kon nemen. Simon Mignolet vertoonde onlangs dan weer voor het eerst een teken van zwakte. In de halve finale van de Croky Cup gunde de Limburger Zulte Waregem een belangrijke uittreffer (1-1) met een blunder, waardoor Club Brugge nog vol aan de bak moet in de terugwedstrijd.

Enkele jonge wolven die het uitstekend doen, zijn onder meer Bundesliga-kids Sebastiaan Bornauw (1FC Köln) en Thorgan Hazard (Borussia Dortmund). Die eerste groeit steeds meer uit tot een revelatie bij Die Geissböcke, waardoor Martinez in zijn achterhoofd toch rekening zal houden met het Anderlecht-product, zeker gezien de ouderdom van de defensie. Hazard lijkt de volgende maanden te zullen profiteren van de komst van sensatie Erling Haaland. In diens debuutmatch toonde Thorgan zich alvast erg onzelfzuchtig. Verder kwamen Leandro Trossard (Brighton & Hove Albion) en Leander Dendoncker (Wolverhampton) begin 2020 al in het nieuws met een PL-doelpunt en knappe prestaties en doet Timothy Castagne het voortreffelijk bij Champions-League-verrassing Atalanta Bergamo.   

Warm 🔥🔥🔥
Eind 2019 doken steeds meer vraagtekens op achter de naam van Vincent Kompany. Na een lange tijd in de lappenmand lijkt de inspirator van Anderlecht echter weer in topvorm. Zijn prestaties op het terrein doen alvast het beste verhopen voor het komende EK. Dat zou ook nodig kunnen zijn, want in de achterhoede zitten de Rode Duivels op een scharnierpunt. Thomas Vermaelen (Vissel Kobe) voetbalde zich wel nog eens in de kijker door te zegevieren in de Japanse beker. De opvolging lijkt dan weer steeds meer van Dedryck Boyata te moeten komen. Bij Hertha BSC is de Brusselaar een absolute sterkhouder. Tegen Bayern München kreeg Boyata er wel vier om de oren: 0-4.

Van augustus tot en met november speelde Leicester City alles kapot in de Premier League, onder impuls van een sublieme Youri Tielemans. De laatste weken stortten The Foxes een klein beetje in. Ook Tielemans zelf lijdt daaronder, al lijkt zijn EK-stekje verzekerd. Een andere Belg die een stap vooruit gezet heeft, Benito Raman, kende in januari evenzeer wat minder succes dan ervoor. Toch blijft hij voldoende ‘hot’ om in één van de komende oefeninterlands eens zijn kans te krijgen. In de Bundesliga loopt met Dodi Lukebakio (Hertha) trouwens nog een gevaarlijk heerschap rond uit ons land. Tot op heden riep Martinez hem nog niet op, maar zijn winning goal tegen VFL Wolfsburg van afgelopen weekend is alweer een stapje in de goede richting.

Beide youngsters zouden zich kunnen opwerken in de hiërarchie van de aanvallers. Vanzelfsprekend is Lukaku incontournable in de punt, terwijl Divock Origi meer en meer uitgroeit tot eerste vervanger. Ondanks de moordende concurrentie bij Liverpool FC maakt onze landgenoot, mede dankzij het overvolle programma van The Reds, toch vaak minuten. Daarin leverde Origi het verdienstelijke aantal van vijf treffers af. Tot slot waren Jason Denayer (Olympique Lyon), Thomas Meunier (Paris Saint-Germain) en Axel Witsel (Borussia Dortmund) deze maand basiskracht bij drie van de sterkere Europese voetbalelftallen. Zonder erg op te vallen is dat al voldoende om in de kijker van Martinez te blijven.

Lauw 🔥🔥
Enkele vaste waarden stonden in januari minder in the picture. Toby Alderweireld en Jan Vertonghen zijn onder José Mourinho dan wel verzekerd van een vaste basisplaats bij Tottenham Hotspur, imponeren zat er niet in. Hoewel The Spurs in vier PL-matchen slechts drie tegentreffers slikten, slaagden ze er maar één keer in te winnen. Ook Dries Mertens zit in een moeilijkere periode. Door een blessure kwam de pocketaanvaller in 2020 nog niet in actie voor Napoli, waardoor hij zijn schamele aantal van vier doelpunten in de Serie A niet kon opkrikken. Toch hoeft dat drietal zich geen zorgen te maken voor het EK, dankzij hun intrinsieke kwaliteiten én enorme staat van dienst.

Het zorgenkind van Martinez is Eden Hazard. De steraankoop van Real Madrid wist dit seizoen sowieso nog maar weinig te excelleren en viel in de wintermaanden dan ook nog eens geblesseerd uit. Deze week kwam het heuglijke nieuws dat Hazard weer met de spelersgroep meetraint in Madrid. De derby tegen Atlético komt mogelijk te vroeg, maar daarna moet de dribbelkont snel aan spelen toekomen. Als Hazard nadien gespaard blijft van verder leed, hoeft deze gedwongen winterbreak zelfs geen nadeel te zijn met het oog op komende zomer.

Een drietal jonge wolven hoopt met goede prestaties bij weliswaar kleinere clubs dan weer op de radar van Martinez te verschijnen en/of blijven. In de Jupiler Pro League strijden Brandon Mechele (Club Brugge) en Zinho Vanheusden (Standard Luik) met Kompany om de eretitel van ‘Beste Belgische verdediger’. Mechele straalt vooral sobere onverzettelijkheid uit, terwijl bij Vanheusden de klasse er geregeld van af spat. Aangezien zij ‘slechts’ in België acteren, zullen ze echter moeten hopen op een minder vormpeil (of, wie weet, blessureleed) bij een concurrent uit het buitenland. Bij de keepers gaat dezelfde analyse op voor Matz Sels (Strasbourg), al komt zijn tegenstand voornamelijk net uit de JPL.

Smeulend 🔥
Begin december stak plots een wild gerucht de kop op: Marouane Fellaini (Shandong Luneng) zou willen terugkeren als Rode Duivel. De boomlange middenvelder gaf dat zelf toe, waardoor Martinez ongetwijfeld de overweging gemaakt zal hebben. De laatste weken is die hypothese echter weer behoorlijk geluwd. Een andere sensationele terugkeer zou die van Laurent Depoitre zijn. In 2015 speelde (én scoorde) de burgerlijk ingenieur al eens voor de Duivels in Andorra. Nu zou Depoitre een optie kunnen zijn vanwege zijn uitstekende prestaties bij het sterke KAA Gent. Nu we toch bij de Buffalo’s zitten: wat met Vadis Odjidja? De aanjager voetbalt blijkbaar beter dan ooit en zou ook de bondscoach opgevallen moeten zijn.

Enkele oudgedienden verdwijnen in het kastenstysteem van Martinez daarentegen steeds meer naar onderste schuiven. Yannick Carrasco krijgt voorlopig nog het voordeel van de twijfel van de bondscoach, maar ondanks zeventien treffers in 2019 kwijnt de flankaanvaller weg bij Dalian Pro. Adnan Januzaj heeft nood aan nieuwe lucht om zijn reputatie op te smukken. De Serie A wenkt. Bij Nacer Chadli, die in zijn eerste maanden bij Anderlecht een troefkaart bleek, gaat de vormcurve (mede door overbelasting) dan weer neerwaarts.

Hét knelpunt zou de komende maanden wel eens de tweede spits kunnen worden. Zoals gezegd lijkt Origi daar meer en meer een zekerheidje, ondanks beperkte speeltijd bij Liverpool FC. Concullega’s Michy Batshuayi (Chelsea FC) en Christian Benteke (Crystal Palace) vergaat het, bij matigere teams bovendien, immers minder goed. Het tweetal komt nauwelijks in de plannen van hun respectievelijke coaches voor. Tot overmaat van ramp is Benteke ook nog gekwetst. Zij zullen hun niveau danig moeten opkrikken om Martinez een gerust gemoed te bezorgen. Ook voor Koen Casteels (Wolfsburg) en Elias Cobbaut (Anderlecht) lijkt januari geen al te goede maand geweest te zijn met het oog op hun EK-kansen.

Gedoofd
Wie met honderd procent zekerheid niet van de partij zal zijn komende zomer, is Radja Nainggolan. Net als bij Fellaini doken rond het boegbeeld van Cagliari verhalen op over een mogelijke rentree. Nainggolan drukte die echter zelf de kop in: de Rode Duivels zijn voor hem een afgesloten hoofdstuk. Dat lijkt ook steeds meer het geval voor Kevin Mirallas. Stiekem droomt de aanvaller nog van een terugkeer in de kern van de nationale ploeg, maar zijn prestaties bij Royal Antwerp FC zijn in dat opzicht ruim onvoldoende.

Pechvogel Yari Verschaeren ziet deelname aan het EK verder door zijn vingers glippen. Net toen het goudhaantje van Anderlecht zijn beste vorm hervond, sloeg hij zijn voet om. Verschaeren pikte tussendoor wel de prijs van ‘Beste Belofte’ mee op het gala van de Gouden Schoen, maar het wordt een race tegen de klok om tijdig terug op niveau te zijn, zeker als Anderlecht Play-Off 2 zou moeten spelen. Helemaal voorbij lijkt het voor Maxime Lestienne. De linkspoot blijft weliswaar één van de beteren bij Standard Luik, maar de concurrentie op zijn positie is natuurlijk moordend.

VP’s EK-selectie eind januari:
Doelmannen: Thibaut Courtois – Simon Mignolet – Hendrik Van Crombrugge
Verdedigers: Toby Alderweireld - Dedryck Boyata – Timothy Castagne - Jason Denayer - Vincent Kompany – Thomas Meunier - Jan Vertonghen – Thomas Vermaelen
Middenvelders: Kevin De Bruyne – Leander Dendoncker – Thorgan Hazard - Dennis Praet – Youri Tielemans - Hans Vanaken – Axel Witsel
Aanvallers: Eden Hazard – Romelu Lukaku - Dries Mertens – Divock Origi – Leandro Trossard