Kompany neemt er nog een opdracht bij: Anderlecht is op dat vlak uniek

Kompany neemt er nog een opdracht bij: "Anderlecht is op dat vlak uniek"

Gepubliceerd: dinsdag 28 januari 2020 om 21:24di 28-01-2020 om 21:24

Laatste update: dinsdag 28 januari 2020 om 21:24di 28-01-2020 om 21:24

Stilzetten en Vincent Kompany: het zijn twee zaken die niet samengaan. De kapitein en inspirator van Anderlecht engageert zich nu ook voor FIFPro, de internationale spelersvakbond. Kompany gaf tijdens een bijeenkomst in Brussel zijn visie over diversiteit in het voetbal.

"Het gaat over meer dan alleen maar rechten van rijke professionele spelers", vertelde de verdediger aan Sporza. "Het gaat over de samenleving en de rol van het voetbal. Er zijn een heel aantal onderwerpen waar we veel sterker uitkomen als we het samen aanpakken, zoals discriminatie en de groei van het vrouwenvoetbal."

"Er is nul toegang tot de bestuursorganen. Er wordt een debat gevoerd over racisme, maar de beslissingen worden genomen door mensen die al eeuwenlang in die posities zitten. Het is wurgend en het is toepasbaar op alle sectoren in heel Europa. Anderlecht is op dat vlak, en dat is het enige wat ik wil zeggen over RSCA, een beetje uniek."

"De rol die ik intern simpelweg kan hebben is om veel barrières te doen vallen, door aanwezig te zijn en door me op een professionele manier te gedragen. Ik hoef niet te zeggen om niet racistisch te zijn. Met mijn positie heb ik toch wel autoriteit. Dat is in Europa bijna onmogelijk voor iemand van een andere etnische afkomst."

"Zolang het debat over racisme en discriminatie niet uitgebalanceerd is vanaf het begin, zullen we nooit de juiste oplossingen vinden. We moeten diversiteit verplichten op de allerhoogste echelons en een gezond traject neerleggen voor mensen die in die posities willen geraken, zodat het geen vriendenclub blijft."

"Als je helemaal onderaan begint, zoals ik, dan weet je dat je minder kansen hebt en is het erg hard om gemotiveerd een volkomen burger te zijn van een land waar je veel minder perspectieven hebt", besloot Kompany.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wie is het geworden?

A post shared by Voetbalprimeur België (@voetbalprimeurbelgie) on

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws