Details over BeNeLiga bekend: 'Kleintjes profiteren mee en mogelijk twee stijgers'

Details over BeNeLiga bekend: 'Kleintjes profiteren mee en mogelijk twee stijgers'

24-01-2020 07:16 Laatste update: 07:18
32

Donderdag zaten verschillende clubs uit België en Nederland samen omtrent een BeNeLiga. Het nieuwe format wint steeds meer zieltjes. Volgens Het Nieuwsblad kan een BeNeLiga financieel voor een enorme boost zorgen.

Na afloop van de vergadering waren de clubs positief gestemd over de haalbaarheid. Wél viel op dat de Nederlanders nog niet even grote voorstander zijn dan de Belgische clubs. Financieel zou een BeNeLiga wel een goede zaak zijn, want volgens onderzoeksbureau Deloitte moet het nieuwe format 250 tot 400 miljoen euro opbrengen.

De 'kleintjes'
Ook de kleine clubs, die dan in een eigen competitie spelen, komen aan hun trekken. Zo zouden de TV-gelden voor hen groter zijn dan het bedrag dat ze momenteel krijgen. Het vooroordeel dat een BeNeLiga de dood is voor de kleine clubs, is volgens de krant dus absoluut niet waar.

Verder wordt er ook een goede promotie- en degradatieregeling voorzien. 'De laatste van elk land degradeert rechtstreeks, de voorlaatste speelt barragewedstrijden met de tweede uit de nationale competities waaruit de kampioen rechtstreeks promoveert. De bekercompetities blijven wel nationaal', klinkt het.

De streefdatum om te starten aan de BeNeLiga is voorzien in 2025. Dan loopt het Nederlandse TV-contract af, en wellicht ook het Belgische.