Vijf wistjedatjes van Gouden Schoen: 'Vanaken in rij van vier en clubrecord?

Vijf wistjedatjes van Gouden Schoen: 'Vanaken in rij van vier en clubrecord?

Gepubliceerd: woensdag 15 januari 2020 om 07:54wo 15-01-2020 om 07:54

Woensdag kennen we de winnaar van de Gouden Schoen 2019. Maar wat moet je nog meer weten over de prijs? VoetbalPrimeur.be geeft je alvast vijf weetjes waar je het met je vrienden kunt over hebben.

Van exclusief Belgisch naar buitenlands onderonsje
In 1954 won Rik Coppens de eerste Gouden Schoen. Daarna volgde een Belgische zegereeks die duurde tot 1975. Toen ging Johan Boskamp namen RWDM met de prijs aan de haal. Een jaar later ging de prijs opnieuw naar Nederland. Daarvoor was de slangenmens van Anderlecht, Rob Rensenbrink, verantwoordelijk. Nadien duurde het tot Pär Zetterberg in 1993 alvorens er weer een buitenlander op het hoogste schavotje stond. Anuna Dindane was in 2003 de eerste Afrikaanse winnaar. Australië had in 1995 met Paul Okon al een winnaar. In de laatste tien jaar won vijf keer een buitenlander.

De rij van drie naar vier
Een Gouden Schoen die zichzelf opvolgt, is geen unicum. Paul Van Himst deed het als eerste. Het boegbeeld van Anderlecht won de prijs in 1960 en in 1961. Standard-middenvelder Wilfried Van Moer deed het dan weer in 1969 en in 1970. De laatste, die twee jaar op rij de Gouden Schoen won, was Jan Ceulemans. De Caje was de beste in 1985 en 1986.

Niet langer een Paars-Witte Schoen
De Gouden Schoen wordt regelmatig door niet-Anderlecht-fans omschreven als de Paars-Witte Schoen. Dat komt mede doordat Anderlecht in het verleden inderdaad het vaakst de Gouden Schoen won. Toch ging paars-wit voor het laatst in 2014 met de prijs aan de haal. Dennis Praet was de laureaat.

De Blauw-Zwarte Schoen
De voorbije drie jaar verhuisde de Gouden Schoen naar het Jan Breydelstadion. In 2016 begon de zegereeks met José Izquierdo. Een jaar later ging Ruud Vormer met de prijs aan de haal en vorig jaar was Vanaken de winnaar. Club Brugge kan dus woensdag voor de vierde keer op rij de Gouden Schoen winnen. In het verleden lukte dat nog geen enkele club. Anderlecht (1960-1962 en 2010-2012) en Standard (2007-2009) kunnen hun gedeeld record met Club Brugge verliezen.

Veertien clubs met een winnaar
Elke club van de G5 won de Gouden Schoen minstens één keer. Maar ook de 'kleinere' ploegen gingen al met de prijs aan de haal. De laatste winnaar van een 'kleine' club was Thorgan Hazard, die werd beloond voor zijn geweldig seizoen met Zulte Waregem. Naast de G5 en Essevee wonnen ook Lierse, KV Mechelen, Antwerp FC, Racing White/RWDM, KSK Beveren, Beerschot, Eendracht Aalst en STVV al eens de prijs.

De Vloek van de Gouden Schoen
Dat Vanaken er opnieuw een topjaar heeft opzitten, is best verrassend. In recente jaren hadden heel wat spelers last van de Vloek van de Gouden Schoen. Standard-speler Milan Jovanovic (2009) scoorde niet meer in Eerste Klasse voor de Rouches na zijn zege. Axel Witsel (2008) kwam na het winnen van de prijs negatief in het daglicht door de breuk van Marcin Wasilewski. In 2005 deed Sergio Conceição dat door ruzie te maken met Stijn Meert en zijn Standard-shirt in de ref te duwen. Blessurelast bij de vleet was er dan weer voor Steven Defour (2007) en Vincent Kompany (2004). Aruna Dindane kreeg in 2003 dan weer te maken met een acute vorm van transferitis.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws