Breaking news

'Benavente kan na enkele maanden al terug vertrekken bij Antwerp'

De balans bij Club Brugge: ondanks luxepositie nog steeds razend ambitieus

De balans bij Club Brugge: ondanks luxepositie nog steeds razend ambitieus

Gepubliceerd: dinsdag 14 januari 2020 om 07:15di 14-01-2020 om 07:15

Nu de echo van vuurwerk en knallende champagneflessen helemaal is uitgestorven, kunnen de Belgische voetbalclubs zich ten volle op de wintermercato storten. Traditioneel gaat alles en iedereen in januari op zoek naar een witte merel. Hoe zit dat bij de Belgische topclubs? Wat ging goed in de voorbije zomermercato en waar liep het mis? Welke profielen kunnen zij nog gebruiken in de stormloop richting Play-Off 1? VoetbalPrimeur.be werpt een licht op de transferactiviteiten van de Belgische top. Vandaag, de zesde en laatste aflevering: Club Brugge.

Tussen augustus en december 2019 ging zowat alles voor de wind bij Club Brugge. De West-Vlamingen stormden doorheen de Jupiler Pro League, waardoor ze nu al minimum tien punten voorsprong tellen op de dichtste concurrentie. Ook de Croky Cup winnen behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Tot slot presteerde Club ook Europees naar behoren. Na de winterstop mag het verder in de Europa League, met een topaffiche tegen Manchester United op het programma. Blauw-Zwart draait dus beter dan ooit, maar het gezegde wil dat alles steeds nóg beter kan.

De zomermercato

Uitschieters:
Topkwaliteit in huis halen loont, zoveel is duidelijk. Dat Simon Mignolet in die categorie thuishoort, zal zelfs de grootste tegenstander van Club niet durven weerleggen. De doublure van Thibaut Courtois bij de Rode Duivels laat wekelijks zien dat hij eigenlijk te goed is voor de Jupiler Pro League. Bovendien heeft Mignolet het voordeel dat er voor zijn neus ook heel wat talent rondloopt. Zomeraanwinst Simon Deli is er daar één van. De soms wat nonchalante Ivoriaan is een beest in duel en ijzersterk in de lucht. De inbreng van Mignolet en Deli zorgde ervoor dat Club bij Nieuwjaar amper acht competitietreffers binnen kreeg. Op links zorgt Eduard Sobol dan weer voor aanvallende impulsen. In eerste instantie werd nog wat meewarig gedaan over de Oekraïner, maar nu blijkt zijn transfer een regelrecht schot in de roos.

Tegenvallers:
Tekenend voor de overmacht van Club is dat de zomertransfers zo goed als allemaal geslaagd zijn. Zwartkijkers zullen beweren dat een spits van acht miljoen euro een grotere meerwaarde mag bieden in het samenspel, maar met negen competitiegoals kan David Okereke toch mooie cijfers voorleggen. Dé misser van het Brugse bestuur kwam natuurlijk op naam van Mbaye Diagne. Het woelwater moest Club extra scorend vermogen bijbrengen, maar Diagne trapte vooral op zere tenen met onprofessioneel en egocentrisch gedrag. Inmiddels is de huurconstructie rond de Senegalees alweer teniet gedaan.

--> Transferbalans in de zomer: + 33 miljoen euro

De wintermercato

Knelpunten en to-do-lijstje:
Laat ons meteen met de deur in huis vallen: knelpunten heeft Club Brugge allerminst. Okereke excelleerde net voor Nieuwjaar nog eens tegen Zulte Waregem en dus zal het vertrouwen weer toegenomen zijn. Daarnaast bewees Philippe Clement met name in de Champions League dat ook een andere aanpak efficiënt kan zijn, met snelheidsduivels als Emmanuel Dennis of Loïs Openda in de punt van de aanval. Met de jonge Youssouph Badji haalde Club al een gelijkaardig profiel in huis. Van de achttienjarige wordt deze jaargang evenwel nog niets verwacht.

Ondanks de weelde richt Blauw-Zwart haar pijlen tijdens deze wintermercato op een diepe spits van Europese klasse. Even circuleerden de namen van twee Rode Duivels in de wandelgangen: Christian Benteke en Michy Batshuayi. Beide landgenoten verdienen echter flink hun boterham in de Premier League en lijken daardoor een vette kluif te gaan worden. Club veranderde het geweer daarop van schouder. Het dossier rond de twintigjarige Adolfo Gaich leek zelfs even in de pocket. Het Argentijnse toptalent heeft wel oren naar een overstap richting Brugge, maar werkgever San Lorenzo eist steeds meer boter bij de vis. Voorlopig staat de transfer even on hold. Verder speurt Club naar een back-up in de achterhoede.

Grootse successen hebben vanzelfsprekend ook steeds een keerzijde. Zo loopt Emmanuel Dennis in de spotlights, onder meer dankzij zijn twee treffers in het Bernabeu. In de geruchtenmolen klinkt het als zou Newcastle United 30 miljoen euro willen neerleggen voor de Nigeriaan. Club deed dat zelf intussen al af als larie. Het ziet er niet naar uit dat Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe deze winter een sterkhouder zullen laten vertrekken. Financieel heeft Club daar ook niet de minste behoefte aan. Voor overbodige pionnen als Amadou Sagna (al vertrokken naar KV Oostende) en Jelle Vossen zou een oplossing dan weer welgekomen zijn.

Transfergeruchten rond Club Brugge:

IN: Michy Batshuayi (Chelsea FC), Christian Benteke (Crystal Palace), Adolfo Gaich (San Lorenzo)
UIT: Emmanuel Dennis (Newcastle), Jelle Vossen (Cercle Brugge, KAS Eupen)

Al afgerond:

IN: Youssouph Badji (Casa Sports)
UIT: Amadou Sagna (KV Oostende, uitleenbasis)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Op welke positie kan Club nog wel wat versterking gebruiken?

Doelman
2%
Rechtsachter
1%
Centraal achterin
7%
Linksachter
0%
Controlerende middenvelder
5%
Rechterflank
2%
Aanvallende middenvelder
8%
Linkerflank
1%
Spits
74%
(293 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws