De balans bij Gent: ploeg in hoogvorm, maar blijven mikken op buitenkansjes

De balans bij Gent: ploeg in hoogvorm, maar blijven mikken op buitenkansjes

12-01-2020 10:00 Laatste update: 19:00
7

Nu de echo van vuurwerk en knallende champagneflessen stilaan is uitgestorven, kunnen de Belgische voetbalclubs zich helemaal op de wintermercato storten. Traditioneel gaat alles en iedereen in januari op zoek naar een witte merel. Hoe zit dat bij de Belgische topclubs? Wat ging goed in de voorbije zomermercato en waar liep het mis? Welke profielen kunnen zij nog gebruiken in de stormloop richting Play-Off 1? VoetbalPrimeur.be werpt een licht op de transferactiviteiten van de Belgische top. Vandaag, aflevering 5: KAA Gent.

Vanaf oktober walste Gent zowat voorbij elke tegenstander. Zowel in de Jupiler Pro League als in de Europa League waren de Buffalo’s quasi onklopbaar. Enkel de bekeruitschakeling tegen Sporting Charleroi zorgde voor een sportieve domper. Uiteindelijk ging Gent de winterstop wel in als dichtste achtervolger van rivaal Club Brugge, weliswaar op een respectabele achterstand. Hoewel de Oost-Vlamingen de voorbije maanden dus in topvorm verkeerden, gaan Ivan De Witte en Michel Louwagie (traditiegetrouw) in januari op zoek naar enkele opportuniteiten.

De zomermercato

Uitschieters:
Gent zette het voorbije half jaar een stap vooruit en dat had veel te maken met de inkomende transfers van deze zomer. Heel wat aanwinsten mogen zich immers met recht en rede een versterking noemen. In de achterhoede valt de onverzettelijkheid van Michael Ngadeu op. Fysiek is de Kameroener een beest en ook voetballend lukt het beter en beter. In iets mindere mate maakt Alessio Castro-Montes indruk. Steeds vaker krijgt onze landgenoot de voorkeur op oude rot Mikaël Lustig. Sven Kums en Elisha Owusu zijn dan weer bepalend voor de succesformule van de ruit als middenveld. Van Kums viel dat wel te verwachten, maar Owusu is eigenlijk een onvoorzien schot in de roos. In al zijn facetten is de 22-jarige Fransman een moderne zes.

Tegenvallers:
Nog zo’n teken aan de wand voor het goede seizoen van Gent: tegenvallers zijn er eigenlijk amper. Van Jan Van den Bergh, overgenomen van K. Beerschot V.A., werd misschien meer verwacht. De centrale verdediger werd wel niet gespaard van blessureleed. Talent Louis Verstraete kon zich evenmin doorzetten. Een uitleenbeurt aan Waasland-Beveren leek hem nochtans goed gedaan te hebben. Jess Thorup blijkt echter geen al te grote fan van onze landgenoot, mede omdat de coach van Gent niet bepaald wild loopt van roteren.

--> Transferbalans in de zomer: + 7,05 miljoen euro

De wintermercato

Knelpunten en to-do-lijstje:
Gezien de vormcurve waarin Gent de laatste tijd verkeert, dringen winterse aankopen zich niet meteen op. Toch kan het bestuur naar goede gewoonte niet stilzitten. Aan uitgaande zijde liet Louwagie zijn verkopershart weer spreken. De overbodige Dylan Bronn werd voor een stevig bedrag aan de Ligue 1 verpatst. Mamadou Sylla, in 2017 nog voor vier miljoen euro weggeplukt bij KAS Eupen, vervolgt zijn loopbaan dan weer in Rusland. De eveneens weinig spelende Yuya Kubo moet nu het mooie weer gaan maken in de MLS, bij FC Cincinatti. Tot slot zoeken twee jongens zonder speelminuten, Nicky Beloko en Ahmed Mostafa, andere oorden op.

Het is niet uitgesloten dat dat rijtje de volgende weken nog verder uitgebreid wordt. Stallone Limbombe is een grote kanshebber om van werkgever te veranderen. Een avontuur in Turkije draaide uit op een flop, nu zouden enkele Belgische clubs zich gemeld hebben. Overbodige spelers toch nog ten gelde maken, dat is dus de insteek van Gent. Van de sterkhouders zou normaliter niemand de Ghelamco Arena verlaten in deze wintermercato.

Hoe zit het dan aan binnenkomende zijde? Met Sulayman Marreh hopen de Buffalo’s een volwaardig alternatief voor Owusu binnengehaald te hebben. De controleur van Eupen is geen overbodige luxe in het drukke programma dat Gent nog wacht. Bovendien kostte de 23-jarige Gambiaan niet al te veel. Ook Eric Smith moet de concurrentie op de Gentse middenstrook aanscherpen. De jonge Zweed deed het uitstekend op uitleenbasis bij Tromso, maar moet Thorup nu nog meer opties verschaffen.

Andere buitenkansjes zullen Louwagie en co hoe dan ook niet laten liggen. De naam van Frank Boya (Royal Excel Moeskroen) zong lang rond in de Ghelamco Arena, al lijkt zijn komst geen prioriteit meer nu Gent al twee middenvelders in huis haalde. Ploeggenoot Bruno Godeau blijft dan weer wél een interessante piste: linksvoetig, vrij ervaren en Belgisch. Een andere verdediger die aan Gent gelinkt wordt, is Abdul Mumin. Dat is een 21-jarige Ghanees die sterk presteert bij Nordsjaelland. Hoe dan ook lijken de Buffalo’s deze maand nog enkele buitenkansjes te gaan benutten.

Transfergeruchten rond Gent:

IN: Frank Boya (Moeskroen), Bruno Godeau (Moeskroen), Abdul Mumin (Nordsjaelland)
UIT: Stallone Limbombe (?), Louis Verstraete (Charleroi, Waasland-Beveren)

Al afgerond:

IN: Sulayman Marreh (Eupen), Eric Smith (terug van uitleenbeurt Tromso)
UIT: Nicky Beloko (terug naar Fiorentina), Dylan Bronn (FC Metz), Yuya Kubo (Cincinatti), Ahmed Mostafa (Al Adalah), Mamadou Sylla (Orenburg)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie