Gouden Schoen: Club Brugge kan inhalen, maar Anderlecht blijft primus

Gouden Schoen: Club Brugge kan inhalen, maar Anderlecht blijft primus

10-01-2020 11:30
6

Hans Vanaken is dé topfavoriet om op 15 januari zichzelf op te volgen als Gouden Schoen. Het zou nummer veertien zijn voor Club Brugge. Niet slecht, maar Anderlecht bijhalen zal niet voor dit jaar zijn.

De Gouden Schoen wordt al uitgereikt sinds het jaar 1954, toen Rik Coppens (Beerschot) de eerste winnaar werd. Sindsdien waren er liefst 23 zeges voor Anderlecht. In totaal werden zeventien spelers van Anderlecht al bekroond met de Gouden Schoen, al dateert de laatste wel uit 2014. Toen won Dennis Praet het kleinood.

Club Brugge won al dertien keer met tien verschillende spelers en staat daarmee tweede in het klassement. Standard volgt met negen zeges. Daarna volgt er een enorme kloof. Lierse en KV Mechelen vervolledigen de top vijf, maar wel met amper drie zeges.

Dieumerci Mbokani is de grootste outsider. Hij kan de derde Gouden Schoen worden bij Antwerp en de eerste sinds 1966. Toen werd Wilfried Van Moer verkozen.

Nummer 50 voor België?
Vanaken kan ook de vijftigste Belg worden die de Gouden Schoen wint? Amper zeventien keer won een buitenlander. Johan Boskamp was pas in 1975 de eerste niet-Belg die de Gouden Schoen in de wacht kon slepen.