VAR-spektakelstuk in Saudi-Arabië: Barça verslikt zich in veerkrachtig Atlético

09-01-2020 21:55

Voetbalminnend Saudi-Arabië mag zich opmaken voor een Madrileense derby: in navolging van Real Madrid heeft ook Atlético Madrid zich geplaatst voor de finale van de Spaanse Supercup. FC Barcelona leek de nummer drie van La Liga na rust te overlopen, maar Atlético toonde veerkracht en maakte in de slotfase een achterstand goed.

Barça was voor rust de ploeg met de meeste dreiging, maar doelman Jan Oblak bleek een grote sta-in-de-weg: de Sloveen voorkwam in de eerste helft treffers van Lionel Messi en Antoine Griezmann. Golden Boy-winnaar João Félix kreeg op slag van rust ruzie met meerdere tegenstanders en dat incident bleek uiteindelijk de inleiding voor een waanzinnig spectaculaire tweede helft. Na zeventien seconden werd de Barça-defensie al opengereten: Koke stond aan het einde van een fraaie aanval en schoof de 1-0 binnen.

De ploeg van Ernesto Valverde stroopte echter de mouwen op en kwam liefst vier keer tot scoren: alleen de strakke uithaal van Messi en een rake kopbal van Griezmann werden goedgekeurd. De VAR keurde een tweede treffer van Messi af wegens hands en ook een doelpunt van Gerard Piqué werd niet gehonoreerd, nadat Arturo Vidal buitenspel bleek te staan. Tien minuten voor tijd kwam Atlético plotseling op gelijke hoogte: invaller Vitolo ging over het been van doelman Neto en Álvaro Morata benutte de toegekende strafschop.

Los Rojiblancos roken bloed en gingen erop en erover. Even leek het erop dat de bal wederom op de stip ging, maar een vermeende handsbal van Piqué werd niet als zodanig beoordeeld. Atlético liet het er echter niet bij zitten en voltooide zijn comeback: Morata troefde Piqué af en stuurde Ángel Correa op weg naar de 3-2. De ploeg van Diego Simeone mag zondag met Real Madrid strijden om de hoofdprijs.