De balans bij Genk: enkele gerichte aankopen om stap naar Play-Off 1 te zetten

De balans bij Genk: enkele gerichte aankopen om stap naar Play-Off 1 te zetten

09-01-2020 10:00
3

Nu de echo van vuurwerk en knallende champagneflessen stilaan is uitgestorven, kunnen de Belgische voetbalclubs zich helemaal op de wintermercato storten. Traditioneel gaat alles en iedereen in januari op zoek naar een witte merel. Hoe zit dat bij de Belgische topclubs? Wat ging goed in de voorbije zomermercato en waar liep het mis? Welke profielen kunnen zij nog gebruiken in de stormloop richting Play-Off 1? VoetbalPrimeur.be werpt een licht op de transferactiviteiten van de Belgische top. Vandaag, aflevering 2: KRC Genk.

Genk heeft er een woelige eerste seizoenshelft opzitten, met onder meer een dramatische Champions-League-campagne en het ontslag van Felice Mazzu, maar besloot het jaar wel op slechts drie punten van een ticket voor Play-Off 1. In de negen wedstrijden die nog resteren zullen de Limburgers er alles aan doen om concurrenten als Zulte Waregem, KV Mechelen en RSC Anderlecht voor te blijven. Aangezien Genk enkel nog in de Jupiler Pro League in actie komt, zijn er eigenlijk geen excuses meer: de top-zes moet behaald worden.

De zomermercato

Uitschieters:
De landstitel uit 2019 werd voor een groot gedeelte toegeschreven aan de transferneus van sportief directeur Dimitri De Condé, maar die liet hem afgelopen zomer toch wat in de steek. Met Paul Onuachu haalde Genk een reusachtige spits in huis die het qua cijfers (zeven competitiegoals) behoorlijk deed, al heeft de Nigeriaan duidelijk tekortkomingen. Patrik Hrosovsky moest de lijnen komen uitzetten op het middenveld. De Slowaak is vaste basisklant, maar het niveau van Ruslan Malinovsky behaalde hij (tot dusver) niet. Ook Carlos Cuesta valt weinig te verwijten. De Colombiaan liet zowel centraal achterin als op de middenstrook vlagen van zijn potentieel zien.

Tegenvallers:
Genk haalde het beproefde recept boven om het vertrek van goudhaantjes als Malinovsky, Leandro Trossard en eerder Alejandro Pozuelo op te vangen: investeren in jong talent dat zich spectaculair ontwikkelt en nadien voor veel geld verkocht kan worden. In hun eerste maanden in de mijnstad konden Ianis Hagi, Benjamin Nygren en Stephen Odey echter geen potten breken. Klasse hebben zij ontegensprekelijk, maar de weg naar de top is nog lang. Van wie wél een directe meerwaarde werd verwacht, is Théo Bongonda. De dribbelaar liep zich onder Mazzu evenwel voornamelijk vast. Onder Hannes Wolf moet Bongonda zich na de winterbreak herpakken, eventueel vanuit een meer centrale rol.

--> Transferbalans in de zomer: + 13,5 miljoen euro

De wintermercato

Knelpunten en to-do-lijstje:
Genk lijkt de tekortkomingen van de selectie goed ingeschat te hebben en speelde daar in de eerste dagen van de huidige transfermarkt meteen op in. Om het gebrek aan power op te vangen kwam de twintigjarige Kristian Thorstvedt de rangen versterken. Ondanks zijn jeugdige leeftijd beschikt de Noor over een krachtig lichaam, al blijft het ook bij hem afwachten hoe lang de aanpassingsperiode zal duren. Evenzeer uit Noorwegen afkomstig is Mats Moller Daehli. Met een verleden bij Manchester United beschikt de spelmaker al over flink wat meer ervaring dan zijn landgenoot. Negen maanden na datum moet Daehli Pozuelo doen vergeten.

Met die twee versterkingen heeft Genk al fors geïnvesteerd om enkele lacunes weg te werken. Ook over een nieuwe doelman werd even nagedacht (routinier Dany Vukovic zal immers nog even uit roulatie zijn), maar het Genk-bestuur bevestigde het vertrouwen in Maarten Vandevoordt en Gaëtan Coucke. Het grootste pijnpunt ligt momenteel centraal achterin. Jhon Lucumi krijgt veel kansen, maar overtuigt zelden. Aan zijn zijde is Sébastien Dewaest slechts een schim van de onverzettelijke mandekker die hij onder Philippe Clement was. Namen van mogelijke concurrenten worden voorlopig niet genoemd.

In het aanvallende compartiment heeft Wolf voldoende opties, maar dat zou de komende weken kunnen veranderen. Voor de verguisde Dieumerci Ndongala wenkt een avontuur in Turkije, terwijl Aly Samatta grof wild is op de transfermarkt. Lazio Roma, Eintracht Frankfurt en enkele Engelse clubs dingen naar de hand van de Tanzaniaanse goalgetter. Als Samatta of Genk bezwijkt onder dat charme-offensief, lijkt het aannemelijk dat de Limburgers zich nog versterken met een puntaanvaller. Yohan Boli beschikt over een gelijkaardig profiel, maar de spits van Sint-Truiden kiest hoogstwaarschijnlijk voor Qatar.

Transfergeruchten rond Genk:

IN: Ismaila Soro (Bnei Yehuda Tel Aviv), Yohan Boli (Sint-Truiden)
UIT: Aly Samatta (Crystal Palace, Norwich FC, Brighton & Hove, Frankfurt, Lazio), Dieumerci Ndongala (Kasimpasa)

Al afgerond:

IN: Mats Moller Daehli (St. Pauli), Kristian Thorstvedt (Viking Stavanger)
UIT: /