De Bruyne prijkt in top-tien assistkoningen, Mertens net erbuiten, Messi op één

De Bruyne prijkt in top-tien assistkoningen, Mertens net erbuiten, Messi op één

06-01-2020 23:12
2

Nu 2020 volop is ingezet, vliegen de statistieken van de jaren '10 ons om de oren. Dat Kevin De Bruyne de voorbije tien jaar is uitgegroeid tot één van de prominente figuren uit het wereldvoetbal, blijkt onder meer uit de ranglijst van de assists.

Transfermarkt rekende uit hoeveel beslissende passes de grootheden van deze planeet van 2010 tot en met 2019 hebben uitgedeeld. In die rangschikking staat De Bruyne op een knappe zevende plaats. In 377 wedstrijden zette KDB 148 keer een ploeggenoot op weg naar een doelpunt.

Straffe cijfers, maar om Lionel Messi te vloeren, moet je natuurlijk van érg goeden huize komen. Niet toevallig topt de Argentijn van FC Barcelona het lijstje. In 521 matchen deelde Messi 205 assists uit. Overigens maakte de superster van Barça ook het meeste aantal doelpunten de voorbije tien jaar.

Nog een Rode Duivel die een erkenning verdient, is Dries Mertens. De pocketspits van Napoli valt met 140 assists nét buiten de top-tien. Daar staat hij echter in mooi gezelschap: ook Cristiano Ronaldo deelde het voorbije decennium 140 beslissende passes uit.